torsdag 25 januari 2007

Restaurangskolans goda äppelkaka

Plötsligt dök det upp, receptet på min favoritkaka från restaurangskoletiden. Minnena av alla goda desserter som dukades upp på buffé efter arbetsdagens slut och som vi fick äta upp. Det var mycket citronfromage, bärpajer, chokladpudding och så den här äppelkakan.

Mördeg:
150 g smör eller margarin
1 msk strösocker
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 äggula
Blandada de torra ingredisenserna och finfördela smöret däri, tillsätt äggulan och knåda hastigt ihop till en deg som får vila i kylskåp en halvtimme.

Smet:
100 g smör eller margarin
1,75 dl strösocker
2 ägg
3-4 rårivna äpplen
Rör smör och socker, tillsätt äggen ett i taget och tillsist de rårivna äpplena.

Klä en form med degen. Häll i smeten. Grädda ca 30 min i 200 grader.
Servera ljummen med vispgrädde.

2 kommentarer:

William sa...

Hej, vill bara återkoppla på äppelkakan. Vi hade den på min restaurangskola också, där kallades den "Tant Edlas kaka".
Hade glömt bort den helt, satt en dag och googlade på äppelkaka när det här dök upp.
Tackar!

Anna-Eva sa...

Nämen vad kul :)