torsdag 18 januari 2007

Syrrans gucka..förlåt kuckelimuck (typ Romescu)


Syrran är tacksam att bjuda på mat. Om hon tycker att något är gott slickar hon rent tallriken ordentligt. Gärna alla andras tallrikar också samt såsskålen.

Den här såsen är hennes egen skapelse och minns jag inte fel vallfärdade folk till hennes kök ett tag för den här och det slickades en hel del skålar. Den passar bra på tapasbordet, till skaldjur eller fondue. Håll till godo!

3/4 dl sötmandel, skållad, skalad och rostad
1 kantskuren vit brödskiva
1 äggula
2-3 vitlöksklyftor
1,5 msk tomatpuré
2-3 krm cayenne(kan bytas ut mot chiliflagor eller färsk spansk peppar för bättre smak)
1/2-1 tsk paprikapulver
salt efter smak
1-1,5 dl olja (jag blandar oliv och raps)
ev lite vatten

Mixa ihop allt med mixerstav eller i matberedare, börja med 1 dl olja och ta i resten sen, tunna eventuellt ut såsen med lite vatten.
Låt den stå till sig någon timme före servering.

5 kommentarer:

Marsala sa...

Jag måste komma med ett tillrättaläggande; Jag slickar BARA min egen tallrik! Ja, såsskålen också då...
Det heter dessutom inte Gucka utan Kuckelimuck och det är min specialitét. Guckamoja är något annat: Guacamole.

Anonym sa...

Ska det verkligen bara vara 1,5 msk tomatpuré? vågar man ta 2?

Anna-Eva sa...

Ja det vågar man absolut.

Christina W sa...

Det här lät riktigt gott

Space babe sa...

Jag älskar också att slicka tallrikar! Andras också, i alla fall såna som jag kan tänka mig att byta kroppsvätskor med.

Gillar din blogg som jag hittade till via Matälskaren, men efterlyser fler recept för andra lata mammor med typ 3,5 + 8,5-åringar.