torsdag 8 februari 2007

Roliga matbutiker i Helsingborg


Helsingborg är en matstad av rang när det gäller restauranger men när det gäller bra butiker för råvaror är det svårt. Söder håller på att utvecklas till ett mecka för matälskare men än är det långt kvar innan det når samma höjder som Möllan i Malmö.

Dock finns det en hel del pärlor. Citykött på Södergatan, kanonbra kött, nöt och lamm, kryddor och trevlig serviceinriktad personal. Bra kött, billigt! Prova deras nötfärs.
Söder inhyser även ett helt gäng av små trevliga invandrarbutiker, de flesta har tyvärr ungefär samma inriktning. Jag håller mig mest på Alfo Gross, en större butik med manuell köttdisk, roliga varor i frysdiskarna och på hyllorna. Här köper jag alltid olivolja, kryddor, honung och fetaost men de har så mycket mer, botanisera! Gott bröd har dom också, jag älskar sesambrödet. Mycket trevlig ägare som är stolt över sin affär. Södergatan 41 är adressen.

På andra sidan torget, på Carl Krooksgatan finns en Libanesisk restaurang men också en butik för Libanesiska maträtter. Massor av gott. Besök!

Annars är ju pärlan på Söder för tillfället Tasty House. Nötter i långa banor, orientaliska bakverk, en hel disk! Hemgjord glass, russin, torkad frukt. Bara gott alltihop. Och Tasty House sprider sig i Sverige, håll ögonen öppna. Det finns redan en till butik i Väla köpcentrum utanför Helsingborg.

Nästa anhalt för godsaker är Mariatorget. Där finns två chokladbutiker, Sofies butik och Peter Beiers. Farligt för chokladälskaren med andra ord. Där ligger dessutom Bengtssons ost, stans bästa ostaffär.

Våra asiatiska butiker håller till kring Sundstorget, kan inte adresserna i huvudet men de är lätta att hitta. Har det mesta för asiatisk matlagning, dock inte alltid så tjänstvilliga vilket eventuellt kan bero på språkförbistringar. På Sundstorget huserar även Torbjörn Lagmark med kombinerad restaurang och delikatessbutik. Väl värt ett besök, helst om du inte hinner laga maten själv.

På Drottninggatan har Ingelsta Kalkon en butik. Allt av kalkon, stekar, korvar, färs. I Norra Hamnen finns en Italiensk butik, Piazza-Deli för den italienfrälsta, de har även catering. Och jag får ju inte glömma Stefan Pålsson, laxbutiken som är ganska nyöppnad på Drottninggatan. Tack, nu slipper vi åka till Landskrona när vi vill ha fantastisk rökt lax! Adressen finns tyvärr inte på deras hemsida än.
På Tranemansgatan finns Viltspecialisten, en bra charkaffär.

Och sen far jag upp till Tågaborg som har en underbar liten chark/delikatessbutik som jag inte minns namnet nu men jag återkommer till det. Jag måste avsluta nu men återkommer med en uppdatering, bättre adresser och dylikt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Fredagen den 23/4 kl. 18.30 erbjuder vi på Vegeriet Er att prova 3 röda ekologiska viner och 1 vitt ekologiskt vin från Helsingborgs vinhus. Efteråt avnjuter vi en härlig buffé på Vegeriet i sällskap av mer vin. Pris 350:-/pers. I priset ingår vinprovning, buffé samt ett glas vin till maten. Anmälan görs på telefon 042-240303 eller via mejl till vegeriet@vegeriet.se