måndag 16 april 2007

Lata mammans kålpudding


Det här är en pudding som vid första titten på receptet kan verka omständig och det är ju onekligen lite omständigt att göra kålpudding. Fördelen med just den här puddingen är dock att när den är klar är den verkligen klar eftersom både sås och potatis är färdigt samtidigt. Detta är även mitt bidrag till den här tävlingen. Smaklig spis!
Lata mammans kålpudding

1 kg potatis (fast)
½ vitkålshuvud

Färsen:
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
1 gul lök
1 burk ansjovisfiléer (125 gram)
500 gram fläskfärs
1ägg
2 krm vitpeppar
1 tsk salt

Såsen:
3 dl vispgrädde
2 msk ansjovisspad
3 tsk kinesisk soja
½ tsk salt
1 krm vitpeppar

Skala potatisen och lägg den i vatten så länge. Skär kålen i småbitar. Låt brödet svälla i mjölken. Hacka löken och låt den smälta sakta i en rejäl klick smör i en stekpanna. När den är mjuk, tillsätt ansjovisfiléerna och låt även dem smälta. Förväll kålen och bryn sedan på den i lite olja.
Blanda ihop färsen. Blanda ihop ingredienserna till såsen.
Nu är det bara att slänga ihop puddingen. Skiva potatisen och lägg den i botten på en rejäl ugnsform eller gryta. Slå på hälften av såsen och rör om. Lägg på färsen och packa väl. Lägg kålen över och slå på resten av såsen. Ringla lite sirap över och baka i ugnen 175 grader i ca 1 timme. Se där, nu är hela middagen klar på en gång. Servera med rårivna morötter eller haricots verts och så lingonsylt så klart.

1 kommentar:

Kristina Eriksson sa...

Kålpudding är en riktig favorit, det är något med färs,sirap o kål som är så fantastiskt! Och med ansjovis blir det kanske ändå bättre?