fredag 6 april 2007

Stekt lax med grönsaksragu och guldgul couscous


En rätt inspirerad av Marockos Tunisens och Algeriets nationalrätt, Couscous, fast mycket enklare. Ett bra alternativ för den som vill äta nyttigare.



Grönsaksragu

½ fänkålsstånd
500 gram vitkål
2 stora morötter
1 liten purjolök
2 vitlöksklyftor
5 dl Grönsaksjuice(Friggs)
1 hönsbuljongtärning
2 tsk mortlad hel spiskummin
2 tsk paprikapulver
2-3 tsk salt
½-1 tsk sambal oelek
1 dl gula eller gröna russin
1 liten burk kikärer
1 liten squach

Skär grönsakerna i ganska grova bitar, lite ojämna, det ser trevligare ut på tallriken. Rustikt liksom. Fräs dem i en stekgryta i lite olivolja. Tillsätt övriga ingredienser utom russin ,kikärter och squach. Puttra tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt det sista och koka en stund men låt squachen ha kvar sin spänst.


Lax

4 portionsbitar lax
salt, malen spiskummin, malen koriander
quinoa

Krydda laxbitarna rejält och vänd dem sedan i quinoafrön. Quinoan poppar liksom vid stekningen och ger fisken en spännande smak.

Stek i olivolja och smör

Couscous

3 dl couscous
3 dl vatten
½ tsk salt
saffran eller gurkmeja
En smörklick

Koka upp vatten, salt och lite saffran eller gurkmeja. Slå detta över grynen och låt stå 5 minuter. Rör ner smörklicken. Servera.

Inga kommentarer: