lördag 5 maj 2007

Ljummen brie på smördegsbotten med grillat fikon och balsamicosås


Jag vistas i Malmö för tillfället, utan kokmöjligheter och har det egentligen ganska tungt men min hjärna roar sig med att hitta på den ena matkreationen efter den andra. Jag kommer nog inte att provlaga alla men några stycken känns roliga. Här är en av mina kreationer som blev vår lördagsdessert idag när jag och sonen har lyxen att få vara hemma över natten.


Smördegskaka

100 gram smördeg. Jag använde 2 plattor som vardera vägde 50 gram.
50 gram valnötskärnor
0,5 dl strösocker
1 tsk vatten
kardemummakärnor
1 ägg


Hacka valnötterna och blanda dem med sockret och vattnet. Kör med stavmixer eller i matberedare tills det blir ungefär som mandelmassa. Kavla ut smördegsplattorna till 2 likastora rektangulära plattor. Fördela nötmassan på den ena av dem och lägg den andra över. Tryck till kanterna ordentligt. Pensla med uppvispat ägg och strö rikligt med grovt krossad kardemumma över. Baka i 225 grader ca 10 min. Dela i fyra delar när den svalnat.


Balsamicosås


0,5 dl dadelsirap
2 tsk balsamico
1 msk hallonsylt
Blanda och ljumma upp.


Fikon

4 färska fikon
florsocker
Skölj av fikonen och låt dem torka lätt. Vänd dem i florsocker. Grilla under grillelement i ugnen 5-10 min.


4 rejäla skivor god brie.

Värm dem i ugnen tills de är på gränsen att smälta.


Placera smördegskakan på en tallrik, lägg på osten. Ringla på såsen och placera ett grillat fikon på varje tallrik. Servera.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Detta vill jag testa!

Nässelblom och choklad sa...

Det ser riktigt smarrigt ut. Trodde jag skrivit in en kommentar på ditt bidrag till Cybekocken. Din smörgås verkade väldigt god. Kul att du var med!

Anonym sa...

Klart jag tog mej hit så snart jag såg Nicknamnet. Mmmm, vad det doftar gott från ditt kök. Skall testa ett av dina recept till helgen.

Om du kommer och hälsar på mej så har jag ett snabblagat recept på
räkpasta i het sås

Anna-Eva sa...

Kul med nya bekantskaper i bloggvärlden.Hoppas vi kommer att ses mer :)