måndag 17 september 2007

Kalventrecôte med rotfruktsgratäng, örtsmör och portvin och rosmarinsky


Jag har faktiskt haft väldigt lite tid för matlagning på sista tiden men i lördags var det dags för mig att anta utmaningen med familjen Sandbergs kalventrecôte. Jag gjorde det ganska lätt för mig och helstekte köttet i stekpåse samtidigt som gratängen gräddades. Smöret var gjort i förväg och skyn tog bara några minuter. Till hjälp i köket hade jag Micke som tog på sig ansvaret för köttet. Resultatet blev mycket gott. Köttet var fantastiskt.

Smör
75 gram smör
2 tsk kallpressad rapsolja
rikligt med blandade hackade kryddörter (timjan, salvia, rosmarin, persilja, oregano..)

Låt smöret vara rumstempererat.

Gratäng
800 gram potatis
2 morötter
2 palsternackor
2 dl grädde
salt och peppar
Grovriv rotsakerna, det går enklast i matberedare. Lägg 1/3 av rivet i en gratängform, salta och peppra lätt och gör sen likadant efter nästa och nästa lager. Slå på grädden. Grädda i 225 grader tills rotsakerna är mjuka.

Köttet
Ca 1kg kalventrecôte eller annat kött (oxentrecôte, ryggbiff eller dylikt)

Salta, peppra, lägg i stekpåse. Sätt i en köttermometer och stek till 65 grader. Ta ut, klipp ett hål i påsen och slå av den goda skyn. Låt köttet vila.

Portvin och rosmarinsky
Ca 2 dl steksky+ ½ buljongtärning (det beror ju på hur mycket sky det blir)
1,5 dl portvin
1 msk kinesisk soja
1 rosmarinkvist

Koka kraftigt tills skyn tjocknat något och smakar bra.

Skiva upp köttet och klicka smöret över. Servera med skyn, gratängen och någon grönsak eller sallad.

2 kommentarer:

Mors Deka sa...

Så himla gott det ser ut, men jag får nöja mig med att äta med ögonen. Det där m entrecôte har man inte så ofta råd med som långtidssjukskriven. Du skriver iaf härligt och visar ofta underbara recept. TACK!

Anna-Eva sa...

Men du, rotfruktsgratängen är billig mat och det går lika bra med en billig fläskstek..