lördag 27 oktober 2007

Marinerade kycklingspett med ljummen couscous-sallad


Jag gillar sån här medelhavsmat, det skulle jag kunna äta varje dag. Bulgur och couscous är kanongott i sallad. Potatis äter jag nästan inte alls för tillfället. Kyckling äter vi också alldeles för ofta fast jag gjorde faktiskt en gryta på nötkött i veckan som var kanongod men inte precis så rolig att blogga om.


Kycklingen marinerade jag i:

Ca 1 dl turkisk yoghurt, 2 tsk sambal oelek, 1 tsk rostad och mortlad spiskummin och så salt efter smak. Dela kycklingfiléer på mitten på längden och sen varje halva en gång till på längden. Trä upp på spett när köttet marinerat färdigt. Marinera minst 1 timme i kyl. Trä upp på spett och stek i panna i olja.

Salladen:

4 tomater
150 gram gröna bönor
½ rödlök
1 dl gröna russin
(1, 5 dl couscous
1,5 dl vatten)
1 msk citronsaft
½ msk olivolja
100 gram feta
1 krm salt
1 krm peppar
1,5 tsk torkad mynta
1 påse blandade salladssorter

Dela tomaterna och ta ur kärnorna. Skär varje halva i fyra bitar. Lägg dem i en ugnsfast form, ringla lite olivolja över, salta och peppra och baka i ugn ca 30 min i 225 grader. Slå 1,5 dl kokande vatten över couscousen, täck med lock och ställ åt sidan. Koka de gröna bönorna al dente. Skiva löken tunnt, blanda med russin, olja, citronsaft, salt och peppar och mynta. Grilla på de kokta bönorna i olivolja. Blanda couscousen i löken, sedan bönorna och tomaterna, något avsvalnade. Smula tillsist i fetan och rör sen några nävar rolig salladsblandning. Servera.

3 kommentarer:

annamaria sa...

Skulle gärna äta...trist att mina här hemma säger " mamma man kan inte äta smulor (cous-cous)" suck! Bulgur längtar jag efter.

Anna-Eva sa...

Men bulgur är väl inte så smuligt?
Jag serverar det sällan ensamt utan nästan jämt blandat med en massa grejs fast ska jag vara ärlig är väl inte sonen heller överdrivet förjust i mina gryn :)

Marsala sa...

Oj, då. De små grynen! Klägga ihop den med lite sås?