tisdag 20 november 2007

Fett gott

Att fett är en smakbärare är inget nytt. Tidigare var jag galet förtjust i allt som innehöll fett i form av gräddiga såser och krämig ost. På senare år är jag dock inte lika förtjust i grädde och crème fraiche även om jag tycker att det är gott då och då. Nu lockas jag av fett på ett helt annat sätt, som drömmen om den confiterade ankan, som ännu endast är en dröm. I går gjorde jag ett ett långkok där resultatet verkligen var fett gott. Köttet föll sönder så mört det var och smaken var intensivt köttig trots det enkla köttslaget. Mina familjemedlemmar tål inte fett på kött så för deras skull fick jag rensa det en aning före servering. Ja, jag skämmer bort de kräsna små liven.


Mör fläskkarré med tomater, lök och timjan

Ca 1 kg fläskkarré i skivor utan ben
1 förpackning gula körsbärstomater
1 förpackning röda körsbärstomater
1 nät små steklökar eller dylikt (ca 250 g)
1 vitlök
1 kruka timjan
salt, peppar
1-1,5 dl olivolja
(hackad persilja, citronskal)

Mät upp 1 dl olivolja i en stekgryta eller i en lergryta. Salta och peppra karrén rikligt och pussla ner den i grytan så att alla bitar blir oljiga. Lägg tomater och skalad smålök över samt de skalade vitlöksklyftorna och rikligt med timjanskvistar. Salta och peppra även ovanpå detta och ringla lite olivolja över. (se bild i inlägget nedanför). Lägg lock på och ställ in i ugn 175 grader i 3 timmar. Ta ut grytan, ta av locket och låt den svalna. Lyft sedan upp köttet försiktigt samt grönsakerna men låt oljan rinna av och lägg upp på serveringsfat. Strö hackad persilja blandat med rivet citronskal över.

Av den välsmakande överblivna oljan gjorde jag potatisgratäng till. Jag skivade 1 kg potatis, blandade den med 200 gram feta, saltade och pepprade försiktigt, slog på oljan och bakade av i 225 grader ca 30 min.

4 kommentarer:

lina sa...

Jag kan tänka mig vilka dofter som spreds hemma hos er! Gud så gott, tar mig nästan aldrig tid till långkok!

annamaria sa...

japp där kom det! Så super-gott det låter. Dessutom bra recept till ett billigare kött.

J sa...

Tjena.

Hittade dit recept när jag tittade på länkar från en annan blogg. Detta var helt otroligt gott. Gjorde dock mos med potatis och jordärtskocka till istället för gratäng.
Otroligt enkelt, svårast var att inte provsmaka under de tre timmmarna..

Anna-Eva sa...

Tack J. Det är jättekul att få respons och uppskattning på sina recept :)