torsdag 1 november 2007

Nykärnat smör


Lätt och luftigt och med en härlig frisk smörsmak. Jag har nördat mig en aning och gjort eget smör. Av 5 dl grädde och 2 dl crème fraiche. Allt som krävs är att vispa, vispa, vispa tills det separerar sig. Krama då ur smöret och tvätta det sedan två tre gånger i iskallt vatten. Smaksätt med ett par kryddmått smulat flingsalt och vispa sen smöret luftigt. Salta hellre för lite än för mycket. Det är bättre att servera mer flingsalt vid sidan om.

4 kommentarer:

Fru B sa...

Härligt!
Har länge tänkt att göra smör, men det har inte blivit av. Vill gärna göra den av vår egna mjölk, men har ingen separator. Tror att det tar lång tid att skumma mjölken med sked.

Anna-Eva sa...

Har faktiskt ingen aning men det var ju så det gjordes förr så det borde ju inte ta så väldigt lång tid. Av mina 7 dl grädde blev det 200 gram smör.

Marsala sa...

Det är synd att M. Svensson inte frågar efter syrat smör...
Om Fru B är försiktig med !skeden/skopan så bara det gula följer med och sen tillsätter lite fil-kultur, så blir det säkert jättesmarrigt. Å så hembakat lantbröd, då

Frida sa...

Åh, jag vill också nörda mig! Hela frysen är full av hembakt bröd som bara ligger och väntar på nörderier.