söndag 23 december 2007

Tips inför grötkoket

Är du som jag specialist på att bränna vid saker? Har du inte heller en gryta som klarar ugnsvärme att koka risgrynsgröten i? Då passar det här lilla tipset perfekt. Använd två spisplattor. När du börjar grötkoket sätter du på en platta på högsta värme och en på lagom koka utan att bränna vid värme. Koka sedan upp din gröt på plattan med den höga värmen och sätt sedan över den på den låga för att svälla. Tänk på att värmen på plattan blir varmare om du har ugnen på samtidigt. Lycka till med grötkoket!

4 kommentarer:

annamaria sa...

Min spis är överaktiv och vill aldrig bli lagom svälla värme tyvärr. Jag lindar in grytan i en badhandduk och en filt. Efter några timmar är gröten klar.

God Jul och julkram från mig!

Anonym sa...

Att koka gröt speciellt med mjölk är ju inte alltid det lättaste men om man använder vattenbadsprincipen så är man på rätt sida. Koka upp din mjölk häll på riset låt koka upp igen. Nu tar du en kastrull som är större och i med lite vatten låter koka upp sätter den grytan som gröten är uppi på med lock och låter vattnet så sjuda tills gröten är färdig du behöver bara röra ett par gånger under tiden om du behöver späda gör det med varm mjölk.

/roffekock

God Jul.

Örjan sa...

Risgrötsrecept anger ofta.
"späd efterhand med mer mjölk"
Om du gör det använd kokt varm mjölk, aldrig kall direkt från paketet.
Till gröt kokar jag mitt grötris i nästan full mängd vatten. På slutet tillsätter jag varm gräddmjölk och kokar klart.

Har även gjort det i två steg
Dag 1 Vattenkokt grötris
Dag 2 Koka upp gräddmjölken med socker. Rör i grötriset och värm.

Gräddmjölk - proportioner -upp till Ditt kalorisamvete. Jag använder mycket grädde, dock inget smör i den slutliga gröten

Marsala sa...

Man behöver inte ha en gryta till "ungnskoket". En glasform funkar bra. Det som behövs är ett lock! (Al-folie kanske?)