tisdag 29 januari 2008

Senapsmarinerad stekt sillfilé med gravad gurka och potatismos


Idag var det dags att ge sig på en av de utmaningar i matväg som jag gett mig själv (listan är uppdaterad också med ett par äckliga saker till). Och oj, oj, oj vilken succé! Hade jag blivit serverad den här sortens stekta sill som barn hade jag ääälskat sill!

Och så den goda gurkan till och lite skirat smör med citron.

Märk väl att jag bor i Skåne, därför äter jag färsk sill. Ni som bor norr om Kalmar får snällt laga till strömming i stället. Vanlig stekt sillflundra var inte att tänka på när jag planerade dagens tillagning. Det bara växer i munnen på mig. Men inlagd dito är gott. Således blev det detta:

Senapsmarinerad sillfilé

500 g sillfilé (strömming)

1 ägg
0,5 dl svensk senap allt blandas
1 msk dijonsenap
0,5 tsk salt

(ströbröd)

Dra bort skinnet från filéerna och lägg dem i senaps/äggblandningen. Låt stå kallt flera timmar, minst fyra. Panera i ströbröd och stek i smör och olja.

Gravad gurka

1 gurka
2 msk socker
1 msk salt
0,5 krm grovmalen vitpeppar
mycket färsk dill

Skiva gurkan, inte tunnt som till pressgurka utan 3-4 mm tjocka skivor. Blanda salt, socker, peppar. Varva gurka kryddor, skuren dill i tre lager. Avsluta alltså med kryddblandning och dill. Lägg på ett fat och en tyngd. Låt stå svalt 3-4 timmar minst. Servera till stekt fisk.

1 kommentar:

Marsala sa...

Jag fixar inte era "strömmingar". De killas i halsen. Men små gulliga silverglänsande strömmingar. Man kan slå i lite grädde i marinaden oxå, så blir det som Operakällarens. Typ...