fredag 1 februari 2008

Lammfilé med potatis- och palsternackspuré, rödvinsreduktion och vårrulle fylld med spetskål, morot och rimmad oxtunga


Okej, lite fusk var det att tillaga lammfilé men nu har jag i alla fall lärt mig att äta lamm av ädlare slag. Ner går nu utan problem lammfilé, lammracks och lammytterfilé. Grattis till mig.
Den här maträtten var en höjdare och ytterst välkomponerad om man får lov att lovsjunga sig själv. Och det får man ju, det är ju min blogg.
Vårrullarna gjorde jag av filodeg, eller jufka som de också kallas. Jag delade paketet på mitten och lade i tättslutande plastpåse för kommande behov. Till rullarna behövs endast 8 blad men filodeg är kul och lätt att göra av med.
Vårullar
100 gram morot
200 g spetskål
1 vitlöksklyfta
50 g rimmad oxtunga eller annat rimmat oxkött
0,5 tsk rosmarin
salt, peppar från kvarn
en nypa socker
(smält smör, 8 filodegsblad, se ovan)
Strimla spetskålen och låt sakta steka ur sig lite vätska i en stekpanna med olivolja. Den får inte ta färg. Strimla morötterna och låt dem steka med. När morötter och kål känns mjuka kan de få lite färg och en klick smör. Skär oxköttet i små bitar och blanda i tilsammans med pressad vitlök. Smaka av med salt, peppar och socker.
Pensla ett degark med smör och lägg nästa ovanpå. Pensla även det med smält smör smör. Lägg på 1/4 av fyllningen, vik in kanterna på långsidorna och rulla till en vårrulle. Lägg med skarven nedåt på en plåt. Pensla med smör runt om. Gör likadant så att det blir fyra rullar. Baka i ugn 200 g ca 15-20 min. Tills de är frasiga och gyllene.
Potatis och palsternackspuré
300 g mjölig potatis
300 g palsternacka
0,5 dl vispgrädde
smörklick
salt, peppar från kvarn
Skala och koka potatis och palsternacka. Mixa genast med grädde och smör. Smaka av.
Rödvinsreduktion
5 dl gott rödvin
3 msk kalvfond
0,5-1 tsk socker (beroende på syran i vinet)
Koka ner vinet till ca 1, 5 dl. Blanda i kalvfond. Smaka av med socker. Koka ihop. Blanka av med en smörklick.
Lammfilén kryddade jag med salt och peppar och stekte i smör och olja. Ca 4 min på varje sida. Ja, den är rund men tänk dig 2 min på varje rundsida eller nåt. Den ska vara lite rosa i mitten. Känn på den, den ska kännas mjuk och lite fjädrande då den är färdig. Räkna ca 150 g per portion. Låt vila en liten stund och skär sedan upp i lite sneda skivor. Servera genast med tillbehören. Grillade tomater var gott till.

3 kommentarer:

Marsala sa...

Nu behöver du ju aldrig mer äta tunga! Vad glad jag blir!

Anna-Eva sa...

Kära syster! Tunga i det här sällskapet hade till och med du ätit med glädje.Du är bara avundsjuk för att du bara har en tunga i munnen hela tiden.Ha, ha, ha.

Anonym sa...

haha ja ni mammor vill väl ha lite tunga här och där.. Ses under bordet...<3