onsdag 6 februari 2008

Torrmarinerade grillspett (av tre sorters kött) med annorlunda potatisgratäng


I söndags åt vi riktigt god mat igen. Att torrmarinera köttet gjorde att de tre olika smakerna på de tre olika sorternas kött bibehölls. Kryddblandningen som används kallas även "rub" eftersom man gnider in köttet med den. Blandningen räcker till 3 personer eller 150 g kött x 3. Jag använde lammfilé, entrecote och vanlig benfri fläskkotlett. Tomatsallad är gott till.

Kryddblandning
2 tsk salt
1 tsk hel vitpeppar
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk gult senapsfrö
0,5 tsk rosmarin
0,5 tsk oregano
1 lagerblad
1 vitlöksklyfta

Blanda allt utom vitlöken i en mortel och stöt tills det blir en fin blandning. Pressa i vitlöken och stöt vidare en stund. Gnid in köttet med kryddorna och låt vila i rumstemperatur ca en timme. Stek grillspetten i olivolja blandat med smör. Ta upp spetten och koka ur pannan med lite rött/vitt vin, eller vatten och servera skyn till.

Annorlunda potatisgratäng

4 dl fet crème fraiche
1 dl riven smakrik ost
0,5 tsk salt
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
1 kg potatis
(1 pressad vitlöksklyfta om man vill)

Blanda ost, créme fraiche och kryddor i en bunke. Grovriv potatisen. Krama ur vätskan och blanda ner i bunken. Slå upp i en smord gratängform och baka av i 225 grader 30-40 min.

1 kommentar:

emma sa...

Vattnas munnen när jag käser detta. Jag fullkomligt älskar kött! Det mesta jag experimenterat med torrmarinad är dock grillkrydda på fläskfilé, inte så nytänkande, vet knappt om det räknas som marinad.

Lät väldigt intressant iaf, särskilt med senapen och lamm!