tisdag 18 mars 2008

Påskmeny

Dukat för förrätt med jäsiga gula pannkor och gul rom. Mums!

Den här bilden och uppläggningen blev inte så lyckad. Jag var för trött och hungrig men det var mycket gott!


Och tillsist den ljuvliga Pavlovan. Passionsfrukt och hjortron är en extremt lyckad kombo. Både nordisk och tropisk exotism!

Vi är bortbjudna nästan hela påsken så vi tjuvstartade lite och lagade påskmenyn redan i lördags. I år innfaller Nooroz, det persiska-kurdiska nyåret samtidigt som långfredagen och det inspirerade mig till varmrätten.


Jäsiga gula pannkakor med fluffig crème fraiche, ishavsrom och salladslök


2 äggulor
10 g jäst
1,5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 dl durummjöl
50 g smör


Tillbehör: 1 dl vispad crème fraiche, 1 burk ishavsrom, salladslök


Rör ut jästen i lite av mjölken, tillsätt äggulorna, resten av mjölken, grädden och tillsist mjölet. Låt smeten jäsa 1-2 timmar i rumstemperatur. Tillsätt det smälta smöret när de ska stekas. Känns smeten väldigt tjock så tunna ut med lite vatten. Stek i lite smör. Lägg de färdiga pannkakorna på plåt med bakplåtspapper och håll dem varma i ugnen. Servera på tallrik vid bordet med tillbehören vid sidan om.


Orientaliska laxknyten med persiskt ris och gul sås


Sås


1 stor gul paprika
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk malen spiskummin
½ tsk gurkmeja
½ tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta


Grilla paprikan under grillelementet i ugnen så den blir nästan svart. Lägg i en plastpåse och knyt till. När den är kall är det lätt att dra bort skalet och ta bort kärnorna. Mixa. Rör i övriga ingredienser och låt stå några timmar i kylen.


Laxknyten


4 skinnfria portionsbitar lax

4 blad jufka eller filodeg


Fyllning:

100 g savoykål
50 g lök
1 liten burk kikärter (200g)
50 g fetaost
1-2 tsk sambal oelek
salt, peppar


Strimla kål och lök och fräs mjukt i olivolja. Mosa i kikärterna och låt det hela få lite färg.Smula i fetan. Smaka av med salt, peppar och sambal. Det ska vara lite sting i det. Salta och peppra laxen lätt och stek den i det närmaste helt färdig.

Till pensling: 50 g smält smör, 1 msk olivolja


Ta ett degblad och vik det på mitten. Lägg på 1/4 av fyllningen och laxen ovanpå. Vik ihop paketet och pensla med smörblandningen så att det fäster. Vänd skarven nedåt och lägg på bakplåtspappers klädd plåt. Pensla rikligt även ovanpå. Baka i ugn 225 grader ca 15 minuter.


Persiskt ris


4 dl basmatiris
olja
saffran eller gurkmeja
färska pistagenötter


Börja med att skölja riset några omgångar i kallt vatten så något av stärkelsen i riset försvinner. Koka det sedan i rikligt med lättsaltatvatten tills det inte är helt mjukt utan har en hård kärna kvar i mitten. Slå av i ett durkslag och skölj i kallt vatten.


Hetta upp 2 msk olja i en gryta och slå i riset. Lägg en handduk mellan lock och gryta. Vrid ner till fyran. Låt stå ca 10 min på plattan. Kolla då om riset är mjukt. Rör inte om. Ställ åt sidan om riset är klart.


Ta undan ca 1 dl av riset och färga det med lite gurkmeja eller saffran(ta bara lite i taget och prova dig fram till fin färg), det behövs tillsättas någon tesked vatten då.


Lägg upp riset på fat med det gula riset överst. Strö hackade pistagenötter över. Det ska ha bildats en hård skorpa i botten på kastrullen, bjud den till, det är en delikatess.


Pavlova med mangocréme, passionsfrukt och hjortron


Receptet på Pavlova-bottnen kommer från ICA.se och är så bra så jag har inte behövt hitta på något eget.


4 äggvitor (stora ägg)
½ krm salt
2½ dl strösocker
1 msk maizena
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger


Gör så här: Sätt ugnen på 225°C.Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Tillsätt sockret i små portioner under fortsatt vispning. Vispa tills smeten är hård och glansig, ca 10 minuter med elvisp. Sänk sedan hastigheten och vispa in maizena, vaniljsocker och vinäger. Rita en cirkel på ett bakplåts-papper, ca 20 cm i diameter. Häll smeten på pappret och bre ut den i cirkeln utan att hantera den för mycket.

Gör en liten fördjupning i mitten för fyllningen. Sätt in kakan i nedre delen av ugnen, sänk genast värmen till 125°C. Grädda i 1 1/2 timme. Vrid av värmen och låt marängen stå kvar tills ugnen svalnat.


Fyllning:

1 dl vispgrädde (ej för hårt vispad)
1 dl hårt vispad crème fraiche
1 burk mangopuré (barnmat)
1 paket frysta hjortron
2 passionsfrukter


Blanda grädde, fraiche och mangopuré. Låt stå i kyl till servering. Vid serveringen fyll pavlovan med mangocrèmen, och garnera med avrunna hjortron och urgröpt pasionsfrukt. Överbliven Pavlova fryses med fördel och serveras halvtinad och är nästan ännu godare då!

2 kommentarer:

Marsala sa...

Haru inte provat djupfryst mango? Den är bättre än den färska, åtminstone på de här breddgraderna där man sällan hör solmogna mangosar plofsa ner på taket. Som de gjorde på Kuba...

Anna-Eva sa...

Klart jag har.Men nu är det barnmatspuré i fyllningen av den enkla anledningen att hemjord puré blir för blöt. Och hur gott är det med en blöt och soggig marängbotten?