lördag 14 juni 2008

Italiensk midsommar

Bruschetta med inkokt strömming

Karl-Johan svamp lasagne

Mandel-mascarpone crème


Då var det dags för mitt tredje och sista annorlunda midsommarförslag. Vi hade väldigt roligt när jag lagade till all den här maten eftersom jag lagade allting på en och samma dag. Vi åt och åt och mamma stackaren som är så liten i maten fick bråttom hem för ovanlighetens skull. Personligen är jag mest förtjust i den engelska menyn och Togge tycker bäst om den italienska.


Strömmingbruschetta

Koka en tomatsås av:


1 burk hela tomater eller körsbärstomater på burk
½ gul lök (hackad)
1 vitlöksklyfta (hackad)
1 tsk god vinäger
salt, peppar
färsk basilika


Fräs löken och vitlöken i olivolja en stund. Slå på tomaterna och peta sönder dem med sleven. Smaka av med salt och peppar och vinäger. Låt puttra 10-15 minuter. Tillsätt en rejäl näve hackad färsk basilika mot slutet.


Strömmingen


Dra bort skinnet från färska sillfiléer så det blir två smala filéer. Beräkna en sådan filé per bruschetta. Salta och peppra filéerna med flingsalt och vitpeppar från kvarn. Lägg dem en och en i en ugnsfast form. Pressa över färsk citron och ringla över lite olivolja. Baka i ugn 200 grader ca 10 minuter. Låt svalna.


Bruschettan


1 baguette i skivor
vitlök, olivolja, färska basilikablad, lite hyvlad parmesan

Rosta brödet och gnid in skivorna med vitlök. Droppa över lite olivolja. Lägg på en strömmingsfilé och en klick tomatsås. Avsluta med lite hyvlad parmesan och ett eller ett par basilikablad. Ätes ganska omgående.


Karl-Johansvamp lasagne


300 g färska lasagneplattor
parmesanost i bit


Sås:
2 burkar konserverad Karl-Johan svamp
1 stor rödlök i tunna skivor
3 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
salt och peppar


Dela svampen i mindre bitar. Var inte rädd över att den känns lite slemmig. Smaken är underbar ändå. Fräs svampen i lite smör och låt vätskan koka in. Tillsätt löken och fräs en stund till utan att det tar färg. Tillsätt grädden och fraichen och koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Tunna eventuellt ut den med lite vatten. Den får inte vara för tjock, då blir lasagnen torr. Varva lasagneplattor, sås och riven parmesan(inte för mycket). Börja med lite sås i botten på formen. Avsluta med sås och rikligt med ost. Grädda i 200 grader ca 15 minuter. Lasagnen ska ha fått färg och kännas mjuk. Servera lasagnen portionsvis och toppa med rucolasallad.


Mandel-mascarpone créme(4-5 port)


100 g mandelmassa
1 äggula
2 msk florsocker
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 droppe bittermandelolja
1,5 dl mascarpone


Vispa äggulor och socker vitt. Riv i mandelmassan och mixa. Vispa grädden. Vispa ner mascarponen i ägg/mandelsmeten med elvisp. Vispa en stund. Vispa sedan ner vispgrädden försiktigt och bittermandeldroppen. Slå upp i portionsglas och ställ dem kallt. Servera med jordgubbar och en kopp espresso eller mocca kaffe.

1 kommentar:

Marsala sa...

Raaap! Fast här har vi inga sillar, bara små glänsande strömmingar.