lördag 21 juni 2008

Lax- och räk bakelser

När jag var ung och utbildade mig inom restaurang var det egentligen i varmköket jag ville hålla hus men ännu hade inte tiderna blivit sådana att kvinnor var riktigt välkomna där. Jag fick hålla mig i kallköket istället. I många år kunde jag inte njuta av smörrebröd eller smörgåstårtor men nu kan jag. Hur horribelt somliga än tycker att smörgåstårta är så kan jag inte hjälpa att jo..ibland är det bara sååååå gott!

Du behöver: (4 pers)

12 skivor formfranska
4 skivor färskrökt lax
1 grönsalladshuvud
dill
citron
(eventuellt svart stenbitsrom)

Fyllning:

200 g skalade räkor + några att garnera med
2 dl majonnäs
2 krm citronpeppar
dill

Hacka räkorna grovt och blanda med majo, citronpeppar och massor av finskuren dill.

Ta ut rundlar av brödet med hjälp av ett glas. Bred ut fyllning på 4 rundlar. Lägg på nästa brödrundel ovanpå och gör likadant. Lägg på den sita brödrundeln och kläm till bakelsen. Bred majonnäs ovanpå och runt om. Finstrimla grönsalladen och tryck fast den runt om bakelserna. Gör en ros av laxen och lägg den i mitten på bakelserna. Garnera med räkor och eventuellt svart stenbitsrom men tänk på att den färgar av sig om bakelserna ska stå ett tag. Garnera efter tycke och smak.

1 kommentar:

Marsala sa...

Det tyckte jag också. Innan jag började gå på årsmöten......