tisdag 3 juni 2008

Midsommarbröd - eller närhelst du vill


Hembakat knäckebröd är så gott så jag skulle kunna leva på det, och har så gjort idag hi, hi. Dillbullar är också goda och passar utmärkt till all sommarmat.


Knäckebröd (ca 12 st mindre bröd)

½ paket jäst
3 dl ljummet vatten
1 tsk salt
3 dl kornmjöl
2 dl vetemjöl

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt och kornmjöl och rör om ordentligt. Tillsätt vetemjölet. Ta upp på bakbord och knåda degen 3-4 minuter. Rulla ut till en rulle och dela den i ca 12 små bullar. Rulla dem runda och låt dem jäsa övertäckta direkt på väl mjölat bakbord ca 30 min. Sätt även på ugnen samtidigt, 250 grader, och låt en plåt bli varm i ugnen under tiden. När halvtimmen gått och ugnen är varm är det dags att baka ut bröden. Kavla ut dem tunnt, först med vanlig kavel, sadan med kruskavel. 4 stycken får plats på plåten. Ta ut den heta plåten, lägg på bröden och baka ca 10 minuter tills de är ordentligt brungräddade i kanterna. Ta ut och låt svalna på galler. Gör likadant med de övriga.


Dillbullar

½ paket jäst
3 dl ljummet vatten
½ tsk salt
5 dl vetemjöl special

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt och mjöl. Rör om noga och ställ att jäsa en timme. Degen ska vara lös.

1 dl finskuren dill
ca 2 dl vetemjöl special

Tillsätt den skurna dillen till degen och rör om. Slå upp degen på mjölat bakbord och knåda in ca 2 dl mjöl till. Forma en rulle och skär degen i 12 bitar. Lägg dem att jäsa på bakpappersklädd plåt med snittytan uppåt. Jäs i ca 20 minuter ytterligare.Baka av i 225 graders ugn ca 10 minuter.

1 kommentar:

Anonym sa...

appealing africans definite pressures unanswered fast intent brainchild punctual inserted partnerships
lolikneri havaqatsu