torsdag 7 augusti 2008

Pepparmintsglass med mörk choklad


Togge och jag firar 3-årig bröllopsdag idag och då får man faktiskt äta glass till frukost!

Självklart krånglade jag till det här glassgörandet med att göra den på färsk pepparmynta och då gick det till så här:

Repa blad från färsk pepparmynta, det behövs 4 dl blad. Koka dessa i 4 dl vatten i 30 minuter. Låt svalna och ställ sedan in i kyl över natten.

Nästa dag silar du ifrån vätskan ner i en kastrull. Krama ur bladen ordentligt. Tillsätt 0,75 dl socker till avkoket och ställ på högsta värme på spisen. Koka ner detta tills ungefär 1 dl sirapsliknande massa återstår.

Om du inte orkar göra så här behöver du istället pepparmintsolja och då gör du så här. Koka 0,75 dl socker och 1,5 dl vatten tills det blir lite tunnare än sirap. Sedan behöver du:

3 äggulor
3 dl vispgrädde
ca 25 g 70 % mörk choklad
grön och gul karamellfärg

Lägg äggulorna i en bunke och vispa ner den heta mint eller sockerlagen i gulorna med elvsip. Vispa länge säkert 5 minuter tills äggmassan är riktigt tjock, seg och luftig. Då tillsätter du den lättvispade grädden och den finhackade chokladen. Smaka av med pepparmintsolja till önskad styrka. Färga med karamellfärg. Det blir vackrare och naturligare färg om man bryter av med lite gult.

Frys in. Låt tina ett tag innan servering så går det att göra fina kulor. Ännu godare blir det med mycket, mycket finhackade myntablad i glassen.

7 kommentarer:

Bendel sa...

Man gratulerar!

Anonym sa...

Grattis,grattis

Lisa sa...

haha, glass till frukost! och pepparmintsglass, då behöver man ju knappt borsta tänderna... grattis så mycket!

Sara sa...

Stort grattis, pepparmintsglass älskar jag!!

Marsala sa...

Till frukost utan tandborste, pepparmint. Men Basilkaglass då? Det är kanongott(även kanel. Men ni tänker vä fira nästa år med?). Grattis!

Anna-Eva sa...

Tack alla! Vi har haft en underbar dag.

Gott-och-blandat sa...

Grattis! Det ser mycket gott ut! ;-)