måndag 22 september 2008

Nigellafrön


Om du missat det här lilla fröet kommer här en liten beskrivning. Nigellafrö även kallat kalonji, black seeds eller lökfrö kommer från växten Nigella sativa. Enligt uråldrig arabisk folktro anses det bota alla sjukdomar utom döden.

En del tycker att fröna har en svag löksmak, andra att det påminner om fänkål. Jag vet inte om jag tycker att smaken kan jämföras med något annat. Men de är goda att tugga på och passar i exempelvis Indisk matlagning. Andra användningsområden är att ha i ½-1 tsk i coleslaw gjord på yoghurt eller på stekta eller ugnsrostade grönsaker. Man kan även ha dem som frön på frallor som omväxling till sesam och vallmofrö. Prova dem, det kostar så lite.

4 kommentarer:

Lisa sa...

jamen visst är de underbara. Se artikel på Taffel för mer info. Jag tycker att de ska rostas för att komma till sin rätt!

Marsala sa...

Just vad jag tänkte, till cole-slaw. Som man gör med senapsfrön, i lite olja(till sallader, rivna morötter, annat med oljedressing)

Anna-Eva sa...

Tack för tipset Lisa, det är ändå du som lärt mig allt om ovanliga kryddor :)

Anonym sa...

nigellafrön har dessutom anväds som naturligt läkemedel i väldigt många år o innehåller över 100 kemiska reaktionen vilket bland annat håller immunförsvaret på topp och är dessutom bra för folk med astma mag o tarmproblem blodtryck ja det finns en mängs olika områden som detta lilla frö kan hjälpa oss med...

så en daglig dos är rekomenderat att man ska ta för att hålla oss så friska vi bara kan.

maja