tisdag 30 september 2008

Äppelpaj med megafrasigt täcke


Det här är en krispig variant på smulpaj och nästan lika enkel att göra. Jag hade små fina Hampusäpplen från makarna Corsings koloni och det var egentligen synd att använda de små godingarna till paj, men Togge kunde inte äta alla själv. Men.. ju godare äpplen desto godare paj, eller hur? Och igen, visst går det att använda vanligt vetemjöl i receptet men då garanterar jag inte megakrispighet.

Fraaasig äppelpaj enligt Lata mamman

0,5 dl sötmandel
0,5 dl havregryn
1 dl idealmjöl
0,75 tsk bakpulver
1,5 dl socker
125 g smör

5 äpplen (eftersom mina äpplen var små använde jag 7 st)

Hacka mandeln lite halvgrovt. Blanda alla de torra ingredienserna. Smält smöret och låt det svalna. Blanda i smöret i de torra ingredienserna. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i småbitar och sprid ut dem i en smord pajform. Fördela degen över äpplena och baka pajen ca 30 minuter i 200 graders ugn. Servera rumstempererad eller lätt ljummen med vaniljsås.


Jag måste få göra ett litet skrytigt tillägg här he, he. Min man gav pajen högsta betyg och han är sötsaksspecialist. Min son är däremot inte någon stor pajätare men nu kom han ut och tog mer! "Nämen, utbrast jag, tar du om, du brukar ju inte gilla paj.. "
"Nej jag vet, men jag gillade det där speciellt krispiga täcket."

4 kommentarer:

Anonym sa...

Oh så smaskigt! Jag är själv väldigt glad i mandel så den blir säkert en favorit. Måste testas! Brukar annars göra en enkel äpplekaka som består av skivade äpplen, aeblekagerasp, kanel och hyvlat smör. /Katarina

Marsala sa...

Trodde nästan det var "Hulda" som fällde kommentaren. När jag får "äppelsug", så skiter jag i kalorierna. "Megafras...."
- Glöm morsans smulpaj :D

Gott-och-blandat sa...

Det där såg riktigt gott ut! ;)

billeberga sa...

Det där var riktigt gott.