fredag 27 februari 2009

Bearnaisesås..lite tips

Äggvispet före smöret. Så här tjockt ska det vara!


Precis färdigvispad bea.


Bearnaisesås är typisk LCHF mat. Det innehåller både bra fett(smör) och ägg. Men som alla vet kan det kännas lite krångligt att slå den. Nu brukar jag i stort sett alltid lyckas, men jag vet, att de få gånger jag misslyckats har jag vispat äggen för lite i början. Jag vispar alltid för hand och det är inte alls besvärligt. Följ den här beskrivningen så ska du se att du lyckas lätt och galant.


3 äggulor

300 g smör

dragon inlagd i vinäger eller

torkad dragon och vittvinsvinäger


1. Börja med att smälta smöret i en kastrull på spisen. Låt det puttra ordentligt innan du ställer det smälta smöret åt sidan på köksbänken. Rör ej!

2. Lägg äggulorna i en glasskål som tål värme. Tillsätt 1 tsk dragonvinäger eller bara vinäger, gärna lite hacka dragon med,.samt 1 msk vatten. Koka upp vatten i en kastrull som är mindre i diameter än skålen.

3. Lägg en fuktig wettexduk på köksbänken. Ställ skålen över det kokande vattnet och börja vispa för hand med metallvisp. Ta av grytan från plattan och fortsätt vispa. DEt är viktigt att det inte blir för varmt. Stannar vispet upp och vill inte tjockna, värm lite till. Fortsätt så tills äggulevispet blivit riktigt tjockt, som lättvispad grädde ungefär. Det tar ungefär 5-7 minuter. Sätt nu skålen på wettexduken.

4. Slå försiktigt ner det skirade smöret i en liten kanna. Den vita bottensatsen ska INTE med!

5. Slå försiktigt i smöret i äggvispet under kraftig vispning. Kolla först att det verkligen "tar", sen kan du ha i smöret lite snabbare.

6. När allt smöret är i. Smaka av. Hacka i dragon eller strö i torkad. Smaka av med några droppar mer vinäger och lite salt. Saltet smälter sakta i emulsioner så om det inte smakar så salt i början, vänta en stund, och smaka sen av igen.

7. Chili(ex. sambal) är gott i bea, eller tomatpuré(choronsås) och om du skippar dragon, grönpeppar. Använd citron i stället för vinäger och du får hollandaise.Lycka till och smaklig spis!

12 kommentarer:

Anonym sa...

Är vanligtvis för lat för sånt här, men ska komma ihåg det när jag inte har bearnaisesås hemma.. lär ju smaka mkt godare än köpt, så danke/Hulda

Anna-Eva sa...

Lilla Huldis, du borde skriva ner dina recept. Du är ju så duktig!
Man får inte vara hur lat som helst :)

s sa...

sv: ja det var verkligen jätte gott (:

s sa...

sv: ja det var verkligen jätte gott (:

Marsala sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Emma sa...

Mums.. men jag är för feg för att göra sånt själv =P

Kalasgott sa...

Tack så himla mycket för ett bra grundrecept på bearnaisesås! :-) Väldigt uppskattat!!

emma sa...

hmm... skar sig =(( men får försöka någon annan gång igen

Mojjan sa...

Om såsen skär sig ska man ställa bunken i kallt vatten och vispa utav h-vete.. då brukar man kunna rädda den. Ett tips bara. ;-)

Jessica sa...

Provade det här receptet. Såsen blev lite mer som en smörkräm när (enligt detta receptet) den var klar. Så jag la i ca 4 tsk vatten och då blev den perfekt. Om den skär sig kan man göra på samma sätt, ha i lite vatten och vispa ihop den. :)

jessica sa...

sjukt god bea, äntligen ett vettigt recept. tack!

Anna-Eva sa...

Jessica:Kul att receptet funkade bra. Det brukar det göra om man inte fuskar det minsta och tar det med ro. Hur tjock bea man vill ha är en smaksak. Jag brukar också ta i vatten men det är lite olika från gång till gång hur den blir tycker jag.