tisdag 10 februari 2009

Couscous med kyckling

När vi var på Fuerteventura åt jag så vanvettigt god Couscous. Det var så gott så vi gick dit igen, två dagar senare, och åt i stort sett samma sak som sist. Jag Couscous, Togge Tagine.

För en tid sedan fick jag för mig att bjuda på Couscous fest här hemma. Jag började med att bjuda falafel, libabröd och saltgurka till sesamdipp. Och som avslutnig åt vi Crème brulée med kardemumma och granatäpple. Det blev lyckat, bara jag inte gjort så stora portioner av varmrätten :)

Så här gjorde jag couscousen:

Buljong:

8 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 tsk spiskummin
1 kanelstång
2 lagerblad
½ tsk torkad chili
1 tsk paprikapulver
1 vitlökskyfta
1 tsk salt

4 kycklingklubbor

Koka upp buljongen med kryddorna och sätt ugnen på 200 grader. Placera kycklingklubborna i en rymlig ugnssäker form. Slå på buljongen. Täck med folie och sätt in i ugnen ca 30 minuter. Ta ut och låt klubborna svalna i spadet.

Under tiden förbereder du grönsakerna:

4 morötter
2 stora palsternackor
1 förpackning schalottenlök
1 stor purjolök
1 spetskålhuvud eller litet savoykål

Skala morot, palsternacka och lök. Skölj purjon. Ansa kålen om det behövs. Låt morötterna och löken vara hela. Dela palsternackorna i fyra delar. Dela purjon i fyra lika stora bitar. Dela kålhuvudet rakt av i två delar. Lägg allt på en plåt och ringla olivolja över. Lägg kålen med snittytan nedåt. Baka i 200 grader tills grönsakerna är mjuka. Salta och peppra dem försiktigt.

När det blir dags för servering:

Lägg alla grönsaker i en stor ugnssäker form. Blanda i 1 burk kikärter och 1 dl gula eller gröna russin. Slå på lite av kycklingbuljongen. Täck med folie och värm i ugnen tillsammans med kycklingklubborna. Dessa tar du bara upp ur spadet och lägger på ett fat innan du värmer. Sila av resten av buljongen i en gryta och värm på spisen.

Koka 4 portoner couscous enligt anvisningarna på paketet. Fördela på 4 varma tallrikar. Fördela grönsaker ovanpå. Dela varje kålhalva i två delar. Lägg kycklingklubban överst. Skeda över den varma buljongen. Servera!

1 kommentar:

Anonym sa...

Och gästerna var överlyckliga över den fantastiska maten!