onsdag 29 april 2009

Vårkråka (klicka för bättre bilder)
Copyright Gunnar Medin 2009

Min bror ringde mig en dag och berättade att han snart skulle ut och äta och undrade om jag kunde gissa vad. Jag förstod ju att det var något speciellt men kunde inte komma på det. Kråka.

Jo, nog har jag hört att man kan äta kråka men inte funderat så där värst mycket på det. Själv är jag kräsen med vilt så jag vet inte om jag skulle göra det självmant.

Nåja, nu har han i alla fall varit på Tennstopet och smörjt sitt krås. Och det var gott. Köttet smakade inte fågel tyckte han, mer som en sämre del på hjorten. Och skulle han tippa på en fågel hade han nog trott Tjäder. Men nu var det som sagt kråka från Skåne.

Däremot visste han inte om den var uppfödd eller vild och varför den just ska ätas på våren. Borde inte kråkan vara grymt mager efter en lång kall vinter? Någon som vet? Någon annan som ätit det som vill dela med sig av sina synpunkter? Kommentera gärna.

2 kommentarer:

Örjan sa...

Kråka/Råka
Missförstånd?
Vad jag minns äts tillagade råkungar (råk-ungar, inte rå-kungar) i Skåne.

Anna-Eva sa...

Jag har hört samma sak faktiskt. Själv får alla gärna mumsa Råka varje dag eftersom jag finner dem störande. För några månader sen flög de i svarta svärmar på morgnarna när jag gick till jobbet. I tusental, som i filmen Fåglarna. Men detta gäller Kråka. Och det är ju kul liksom :)