onsdag 13 maj 2009

Grillad entrecôte och couscous sallad


Att grilla nötkött är inte så kul. Nötkött vinner inte på att marineras och är lite svårare att krydda till så att det blir nåt roligt av det.

Bäst är att grilla biffar och på klassiskt vis servera dem med bea, pepparsås eller dylikt. Den enda nötköttbiten som faktiskt vinner på att grillas är entrecôte, anser jag. Krydda enbart med flingsalt och en aning peppar och tillför kryddningen efter grillningen.

Inspireras av exempelvis argentinarna som är stora grillvänner men som sällan gör annat än saltar sitt kött. Istället serverar de en kryddstark chimichurri till köttet. Så här blev det hos oss:

Kryddblandning

2 schalottenlökar
4 msk olivolja
4 msk neutral olja
2 msk pressad citron
2 vitlöksklyftor
2 tsk torkad chili
en rejäl knippa kryddgrönt av en sort du gillar eller av olika. Jag använde timjan, oregano och salvia mm

Finhacka löken, pressa vitlöken, finhacka örterna. Blanda allt och låt stå.

Couscous sallad

2, 5 dl couscous+2msk smör+1tsk salt+2,5 dl kokande vatten.
Lägg grynen i en skål. Tillsätt övrigt, rör om. Täck över skålen och låt stå.

När grynen är mjuka tillsätt:

1 liten burk kikärter
1 grillad röd paprika(hemgjord eller från burk)
2 nävar kokta gröna bönor
4-5 hackade soltorkade tomater
1 msk olja
1 tsk vinäger
1 tsk malen spiskummin
1 krm grovmalen svartpeppar

Grilla varsin rejäl skiva entrecôte på het grill så som du vill ha den. Ta på en rejäl sked av kryddblandningen och ät salladen som tillbehör. Mums, mums, mums!

3 kommentarer:

Emma sa...

Kul att se någon som testar chimichurri, jag har läst om det, eller sett det rättare sagt på de där tv programmet svt hade....(var tvungen att gå in på svt och kolla! huvudet är verkligen inte med mig idag) Landgång. Har även skrivit upp det men de har blivit liggandes sedan dess, är nog dags att ta fram det igen.

Anna-Eva sa...

Jo jag såg också det men det finns många olika recept. Jag tyckte deras var för tomatig vad jag minns.Men starkt ska det va :)

bakmammorna sa...

Jag har heller aldrig provat chimichurri- men är mkt nyfiken! Kul recept!