onsdag 5 augusti 2009

Syltad gurka med stjärnanis och chili


Gurkan frodas i landet och jag får panik! Vad ska jag göra med alla gurka?? Det är bara till att hitta på något det. Och så hittade jag på en kryddig inläggning som kommer att smaka ännu bättre när den stått och gottat sig några veckor. Prova att göra inläggningen med squash också, om du hör till dem som har denna grönsak på längden och tvären där hemma.

Kryddig syltad gurka

1-1,5 kg västeråsgurka, eller vanlig gurka, eller squash
1-2 röd chilifrukt
3 dl ättikssprit (12%)
3 dl vatten
1 msk salt
6 dl socker
2 kanelstänger
6 stjärnanis
1/4 vaniljstång
½ tsk nigellafrön

Koka upp allt utom gurka och chili och låt småkoka en liten stund. Skölj gurkorna och dela dem på längden. Ta ur kärnorna med en sked. Skär sedan gurkan i stavar på längden. Lägg i gurkan i lagen och låt koka 5-10 minuter tills den känns mjuk. Ta upp den och lägg i en burk. Koka upp lagen ordentligt.

Dela chilin och ta bort lite av kärnorna, annars blir det för starkt. Peta ner chilifrukten och slå sedan den heta lagen över alltihop. Låt svalna och förvara sedan i kyl. Smakar bäst efter några veckors lagring. Håller minst ett år. Lagen räcker säkert till 2 kg gurka.

1 kommentar:

Anonym sa...

varfor inte:)