onsdag 16 december 2009

Ridderheims och E-nummer fritt


Jag är väldigt positiv till att producenterna har tagit oss konsumenter på allvar och börjat fundera i E-nummerfria banor. Samtidigt förstår jag att det inte är helt lätt. Och det är väldigt lätt för oss att skrika : "Stoppa alla tillsatser!" Men sen blir vi irriterade om den goda skinkan blir sur efter en dag i kylen.

Själv vill jag ta bort bästföre märkningen och att alla lär sig använda sitt sunda förnuft och sina smaklökar istället. Jag vet allför många som genast slänger alldeles utmärkta livsmedel bara på grund av att bästföre datumet passerat.

Men det är en annan historia. Nu är det E-nummer fritt det handlar om. Ridderheims har nämligen kämpat på och fått fram ett helt sortiment av E-nummerfria charkdelikatesser. Under namnet "Lilla Saluhallen" finns nu redan E-nummerfri julskinka i handeln. Och jag har fått äran att prova ett helt gäng andra charkvaror. Först ut i testet blev:

Vedrökta revbensspjäll(revbensspjäll, vatten, salt, cikoriarotfiber, acerolabär, socker, kryddor)

Fjällpastrami(benfri kotlett, vatten, salt, cikoriarotfiber, acerolabär, socker, svartpeppar)

De vedrökta spjällen var verkligen vedrökta i smaken. Jättegoda men med väldigt kraftig röksmak.

Fjällpastramin var en superhöjdare. Den var försvinnande god. Ja ,det blev verkligen ingenting över när tre personers hushållet satte tänderna i den.

Cikoriarotfiber, inulin, är ett kolhydrat, kostfiber som finns i de flesta rotsaker. Det spjälkas inte i tarmen utan går rakt igenom vårt tarmsystem och sägs ha en god effekt på våra tarmbakterier och då även vårt immunförsvar. Man säger ju att rotfrukter är så nyttigt och det är då alltså inulinet som är det nyttiga med dem.

1 kommentar:

Anonym sa...

I will not approve on it. I regard as warm-hearted post. Especially the appellation attracted me to study the whole story.