onsdag 10 februari 2010

Kåldolmar


Någon gång om året brukar jag ge mig på att göra kåldolmar. Jag vill inte experimentera med detta utan har hittat min favorit, som ursprungligen är Leif Mannerströms, i vår dagstidning.

Det är ett riktigt smaskigt recept tycker jag. De godaste jag smakat nästan. Hur jag gör med kålbladen är lite olika. Men jag brukar börja så här och sen då lite i micron och tillsist brukar det bli att koka huvudet i vatten. Det är jobbigt.

När bladen är plockade brukar jag förvälla dem igen först , annars kan man inte rulla snygga dolmar. Och om du tycker att det här sättet är krångligt så gör som man brukar, doppa kålhuvudet i kokande vatten från början tills bladen lossnar lätt och fortsätt så tills det är färdigplockat. Det är nämligen ännu krångligare, tycker jag.

Mannerströmska kåldolmar

4-6 personer

500 g blandfärs
15 vitkålsblad
2 gula lökar
6 msk japansk soja
3 tärningar ljus köttbuljong
½ dl grötris
sirap
4 dl mjölk
2 hela ägg
1 dl ströbröd
2 dl vatten
2 msk smör
salt och peppar

Blötlägg ströbrödet i 2 dl mjölk.
Plocka loss ca 15 fina kålblad enligt texten ovan.
Resterande blad hackas och bryns hårt tillsammans med två finhackade gula lökar. (Så står det i receptet men är ju beroende på hur stort kålhuvudet är, jag brukar ta ca 100 g).
Koka gröt av riset tillsammans med 2 dl mjölk, låt svalna.

Mixa ströbröd, den brynta kålen/löken, 4 msk kikkoman soja samt en buljongtärning i en matberedare.
Blanda för hand den mixade smeten med blandfärsen, riset, salt och peppar och till sist äggen. Smeten känns ganska lös och det ska den vara!

Gör ett stekprov och krydda mer om det behövs.

Lägg en lagom klick färs i kålbladen och vik ihop till små paket. Bryn paketen, med skarven nedåt först, i het panna tills de blir gyllenbruna. Ibland fäster jag ihop dem med tandpetare, ibland okokt spagetti ibland binder jag och ibland gör jag inget alls med risk att de spricker upp..
Placera dolmarna i en ugnssäker form och tillsätt 2 dl vatten, 2 buljongtärningar, 4 msk sirap samt 2 msk kikkoman soja och smörklickar.

Bräsera i ugn i 25 minuter i 175 grader. Lyft ur dolmarna, koka upp stekskyn och red av efter tycke och smak. Häll gärna en skvätt vispgrädde i såsen! Servera dolmarna med en god lingonsylt och kokt potatis. Sååååå gott!!

5 kommentarer:

Hallon & Blåbär sa...

Kåldomlar är ju så himla gott, det är synd att det är lite omständigt så det blir ju inte så ofta man gör det.

Bendel sa...

Löööve kåldolmar! Och roligt att du är tillbaka din globetrotter!

Anna-Eva sa...

Visst är det gott!!!
Och Pia du är väl en värre globetrotter än mig ha, ha.

Maria sa...

Hej.
VIlken bra blogg du har!!!
Hittade dig genom Bloggfamiljen =)
Här kommer jag gå in och kolla recept!!!!

Rebecca sa...

Åh så gott! ÄLSKAR kåldolmar.