onsdag 10 mars 2010

Stekt torsk med friterad lök och bacon samt puré av blomkål och sparrispotatis


Det här var en riktigt lyckad torsk och det är inte så besvärligt som det låter att göra den. Just den friterade löken var pricken över i så hoppa inte över den!

Recept för 4 hungriga

400-500 g torskfilé
1 paket bacon
150 g schalottenlök


600 g sparrispotatis
400 g blomkål
1 dl vispgrädde
25 g smör
salt, peppar

Börja med att skala potatisen och lägg den i kallt vatten. Ansa blomkålshuvudet och dela det i mindre bitar, väg sedan upp 400 g. Lägg åt sidan.

Skala och skiva löken. Värm någon deciliter olja i en mindre kastrull. Fritera löken frasig i omgångar. Det bränner fort så akta! Lägg på hushållspapper. Ställ åt sidan.

Strimla och knaperstek bacon. Låt rinna av på hushållspaper.

Koka potatis och blomkål i lättsaltat vatten tillsammans. När allt är mjukt, slå av vattnet och mosa eller mixa purén beroende på om du gillar lite hela bitar i moset eller inte. Jag mixade det slarvigt med mixerstav så det blev lite hela bitar kvar. Mosa/mixa tillsammans med grädden och smöret. Smaka av med salt och peppar. Varmhåll.

Vänd torsken i vetemjöl, salta peppra och stek i smör och rapsolja. Stek inte för länge, fisken ska inte bli torr och trist.

Servera fisken med någon grönsak, jag serverade med lite smörstekt romansallad men det går bra med exempelvis sockerärter eller haricots verts. Lite smält smör över fisken vid serveringsögonblicket är aldrig fel.

Inga kommentarer: