söndag 27 juni 2010

Carnitas

Det är lite kul det här med mat- och bakbloggar. Vissa saker sprider sig som en löpeld över bloggarna. Alla verkar vilja prova. Som exempel cupcakes, macarons, surdegsbröd och carnitas..

Carnitas kommer du att gilla om du hör till dem som gillar att gnaga tunna välstekta revben, eller gillar att norpa skorpan på en fläskstek som nyss kommit ur ugnen. Det här är bara så mycket mer smakrikt. Jag utgick från det här receptet men gjorde lite på mitt eget sätt.

Detta behövs till ca 4 pers:

1 kg fläskkarré, helst i bit

2 tsk krossad chili

2 tsk ancho-chilipulver

2 tsk hel spiskummin

2 vitlöksklyftor

1 kanelstång

2 lagerblad

flingsalt

3-3,5 dl vatten

olja

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Skär köttet i skivor ca 1 cm tjocka. Dela skivorna i två bitar. Salta med flingsalt. Hetta upp två stora stekpannor och slå en skvätt olja i varje. Stek köttet så det får rejält med färg innan du vänder. Lägg över köttet i en stekgryta. Slå 1 dl vatten i varje stekpanna och skrapa loss det som fastnat. Slå denna sky över köttet+ 1 dl vatten till.

Mortla spiskummin, och chilisorterna. Riv ner vitlöksklyftorna. Fördela kryddpastan i köttgrytan. Lägg i kanelstången och lagerbladen. Sätt in köttet i ugnen utan lock. Vänd köttet efter 1 timme. Efter ytterligare 1 timme tyckte jag att det började bli torrt och slog på 0,5 dl vatten till och lät det hela gå en halvtimme. Alltså sammanlagt 2,5 timmar.

Smaka gärna på köttet. Det ska falla totalt i bitar och vara ordentligt stekt på utsidan men fortfarande saftigt inuti. Ta upp köttet och finfördela det med två gafflar. Det ska vara långa saftiga, krispiga bitar. Lyft ur kanelstång och lagerblad.

Vänd tillbaka köttet ner i grytan och stek på spisen en stund tills all vätska och alla goda kryddor sugits upp av köttet. Servera exempelvis med quesadillas och crème fraiche, kanske salsa eller guacamole. Eller i tortillabröd tillsammans med sallad och sås eller i tacoskal. Min man fullkomligt älskade det här köttet och tyckte det var den godaste typ junk fooden han någonsin ätit. Gör gärna mycket på en gång om du tycker det verkar krångligt. Det är väl värt besväret..

Inga kommentarer: