torsdag 29 juli 2010

Franska lavendelvåfflor



Spröda och sagolikt goda bakverk. Satsen ger ca 12 stycken dubbla.

Våfflor

100 g smör
2,5 dl vetemjöl
1 msk vatten

Lavendelsocker

Fördela smöret i mjölet. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en smidig deg. Låt vila ca 30 min i kylen. Gör smörkrämen under tiden.

Smörkräm

150 gram rumsvarmt smör(kom inte med nåt margarin här inte)
½ dl socker
1 ½ msk vatten
2 äggulor
1 tsk vaniljsocker

Koka nu ihop socker och vatten och slå detta över äggulorna under konstant vispning. Vispa sedan ner smöret klickvis. Vispa, vispa. Ställ in krämen i kylen för att stelna.


Kavla sedan ut degen, inte för tunt, utan ca 3-4 mm tjockt.Ta ut runda kakor med ett mått eller glas, ca 6 cm i diameter. Strö ett tunt lager lavendelsocker på bakbordet. Kavla ut de runda kakorna med kruskavel till ovala långsmala plattor på sockret.Vänd dem ett par gånger under kavlingen. Lägg dem sedan försiktigt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda våfflorna mitt i ugnen i 225 grader 8-10 minuter. De ska inte ha fått så mycket färg, bara lite bruna i kanten.Låt dem kallna på galler. Bred försiktigt kräm på en våffla och kläm ihop med ännu en. Förvaras i kyl alternativt frys. Kan frysas både med och utan smörkräm.

4 kommentarer:

Ormen sa...

Låter vansinnigt gott, men jag skulle nog vilja ha en hint om hur mycket socker det behövs till våfflorna, sen kan man ju reglera lavendelsmaken som man vill.

Anna-Eva sa...

Det behövs inte så mycket. Jag mätte inte precis, 0,50-0,75 dl. Man kan ju ta tillvara sockret igen om det blir över..

Ormen sa...

Tackar!
Här ska provbakas och provsmakas.

blåbäret sa...

oj vad mumsigt det ser ut, måste genast provas. :D.