söndag 30 maj 2010

Mors dag 2010

Gamla hederliga favoritsparrisen


Entrecote med rödvins-vitlökssmör, bakad potatis med fluffig fetafyllning


Creme brulee

lördag 29 maj 2010

Lat 42

Jag hittade en ny Riojafavorit. Har ingen aning om hur jag kan ha missat den. Lat 42, Gran Reserva( nr 12679), 89 kr, var namnet.

Om ni missat det så är jag och maken stora Riojafantaster och dissar i stort sett alla andra röda viner. Vi försöker verkligen favorisera andra men det går bara inte. Så fort våra smaklökar nås av en en bra Rioja, ja då är vi hemma liksom.

Guinness-ost


Det här var en märklig ostskapelse. Irländsk cheddar pressad ihop med Guinness. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka. Jag är inte längre någon cheddar-fan och Guinness dricker jag inte. Men osten smakade rätt bra ändå och jag fick en tydlig Guinness smak i munnen efteråt. Bjud en öl-och ostälskare på den och se vad han tycker. Men riktigt på vilket sätt den skulle vara godast..det kan jag inte komma på.

Tapas

Grillad chorizo, kryddiga köttfärsjärpar, färskpotatis kokt i en massa salt, pimiento padrón och så tapas-brickan och en ostbit




Det blev tapas igen hos oss igår. Jag hade sådana hemska kval. Meningen var att vi skulle jobba i kolonin men herregud, vädret var inte det bästa. Det bara öste ner hela förmiddagen. Men när jag lämnade jobbet halv tre var det plötsligt sol. Samtidigt var det moln runt om och ja, nej jag visste varken ut eller in.

Så jag ställde in koloni och skulle bara handla innan jag åkte hem. Men vad? Det var totalt omöjligt att komma på något gott att äta på en fredagsskväll. Tills jag såg en påse padrón-paprika. Då bara hoppade det ner tapas i min korg.

Hittade en tapas-bricka från Örneborgs, Småplock och läckerbitar som jag varit nyfiken på men inte hittat någonstans tidigare. De ska vara mindre oljiga än konkurrenten Ridderheims. Men det var inte gott, bara torrt, smaklöst och tråkigt, tyvärr. Tänker inte köpa igen. Och resterna har jag lagt i en burk med massor av olja..för att de ska hålla..och kanske, kanske bli lite godare..

onsdag 26 maj 2010

Borstahusens Hamnkrog..


Vi tittade in där idag efter en promenad. Jag hade sommarkänslor och ville ta en drink i den inbjudande barsoffan. Det var ett trevligt ställe och våra drinkar; en Wingman och en Mojito var goda. En annan dag testar vi maten också..

Gammal skåpmat

Jag upptäckte en massa saker som jag tänkt blogga om, som bara aldrig blev av..
Men bättre sent än aldrig och dessutom blir det roligare att börja om på nytt när man rensat ur skåpen.


Jag konstaterade i vintras att det visserligen är enkelt att göra pannacotta på gelésocker men det är INTE lika gott som att göra det på traditionellt sätt!


Jag och maken levde ett par veckor på sådan här "Turkisk Sivripeppar". Jag skulle beskriva den som ett mellanting mellan paprika och chili. Den var sååå god så här överringlad med olivolja, översmulad med feta och lite flingsalt och inslängd i ugnen.

Det här var en god fika på..


..jättemysaiga "Why not café" vid citadellet i Landskrona. Väl värt ett besök till sommaren gott folk!! Jag återkommer om öppettider.





Det här var gott! Kokt rimmad oxbringa med ett rotfruktsmos(morot, kålrot, palsternacka, potatis). Där rotfrukterna kokades i buljongen från bringan tillsammans med färska timjankvistar. Till detta en sky av grädde, grov senap och oxbringespad som fick koka ihop.


måndag 24 maj 2010

Drömmer jag?

Mandelkaka med vaniljkokt rabarber och jordgubbsmaräng


Jag höll på att trilla av stolen när jag upptäckte att jag är veckans vinnare i Årets hemmakonditor!! Jag är så glad, så glad så det finns inte ord!!

söndag 23 maj 2010

Jag fick ett paket..

Det var ett riktigt fint paket och jag och maken kunde knappt bärga oss..
Hurra, det var choklad! Mörk choklad som vi gillar så mycket. Godast var mintchokladen, den var riktigt mörk och mumsig med lagom mycket mintsmak. På andra plats kom marsipan för vi älskar marsipan. Men det var lite för lite choklad i förhållande till marsipan tyckte vi. Åtminstone för att kallas fylld mörk choklad. Den sista kakan hade passionsfruktsmak och där hade jag det svårt. Jag gillar verkligen inte kombinationen frukt/bär vs mörk choklad.


söndag 16 maj 2010

Medelhavsinspirerade lövbiffsrullader med kalasgott mos




Maken var sugen på oxrullader men jag kände inte alls för klassiska sådana. Så jag fyllde dem med vad jag var sugen på i all enkelhet. Jag ville ha många rullader och delade därför på köttbitarna. Det var ju dumt, då var det svårare att hålla kvar fyllningen. Nej, låt dem vara hela och dela efter stekningen istället om du som jag vill att det ska se mycket ut.

Beräkna 1,5 lövbiffar per man. Salta och peppra och fyll dem sedan med strimlade soltorkade tomater, basilika(färsk eller fryst), samt smulad feta. Fäst med tandpetare. Stek hastigt runt om. Slå på en skvätt vatten och lite kalvfond. Låt brässera så en stund(5-7 min). Ta upp rulladerna, slå på en gräddskvätt och red av såsen. Smaka av och lägg sedan tillbaka rulladerna och låt dem gotta sig i såsen tills tillbehöret är färdigt.

Potatismos med parmesan (räcker till 4)

Ca 500 g potatis
1 dl riven parmesanost
1 rejäl klick smör
1 dl vispgrädde
mjölk efter behov
salt och peppar

Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Stöt den med potatisstöt eller visp. Blanda i smör och ost, sedan grädden och därefter mjölk till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

lördag 15 maj 2010

Blinier


Detta recept har hängt med mig sedan 70-talet och när jag var yngre fullkomligt vrålälskade jag dessa ryska plättar. Men det är kalasmat, plättarna är grymt kaloristinna. Som lättare varmrätt idag orkade jag och maken halva satsen. Servera dem med rom, crème fraiche och hackad lök. Öl och vodkasnaps till eller varför inte rysk champagne..

Blinier(16-20 st )

125 g smör
2 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
15 g jäst
1,5 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
1 äggvita

Lös upp jästen i lite av mjölken. Smält smöret. Blanda i resten av mjölken, grädden, mjölsorterna och smöret. Låt jäsa i rumstemp ca 1 timme. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner i smeten. Stek ca 4 plättar åt gången i vanlig stekpanna. De ska vara något större än vanliga plättar men det går bra att använda plättlaggen också! Håll varma i ugn. De ska vara varma, knapriga och spröda vid sereringen. Servera tillbehören vid sidan om.

Rabarberkolasås


Större delen av Sverige tycks njuta av härlig sommarvärme men här nere i Skåne regnar vi bort och fryser ihjäl. Dagen har fått tillbringas inomhus med lite kökspyssel.

Jag har kokat ny grötsylt till min man, gjort smet till blinier och så försökte jag hitta på något nytt av rabarber(så som jag brukar göra varje år). Rabarberkolasås har jag försökt mig på förut men den har alltid blivit mer som kola än sås. Men den här gången blev den ok. God på vaniljglass och enkel att göra.

Ca 4 port

0,5 dl råsocker(går bra med strösocker)
0,5 dl sirap
0,25 dl honung
1 dl vispgrädde
150 g rabarber

Skala och skär rabarbern i småbitar. Släng allt i kastrull och koka ganska kraftigt tills den blivit som kolasås, fast tänk på att den tjocknar när den kallnar. Låt svalna före servering. Såsen ska konsumeras omgående.

onsdag 12 maj 2010

Cloettas bröllopschoklad..


Jag tycker att den är jättegod. Cloetta är min favorit för tillfället när det gäller "vanlig" choklad. Fast Marabous polkachoklad går inte av för hackor den heller..

Tröst


Inte för att jag är i behov av tröst men jag hade det lite tråkigt igår. Så jag rörde ihop grädde, glass, maränger och hallon till en ljuvlig gegga. Godast är den här desserten när svärmor serverar den med jordgubbar på sommaren men med hallon var gott det med. Uppkrupen i tv-soffan direkt ur vispskålen..

Ensam-mat


Jag har fått dille på asiatisk mat och skulle lätt kunna äta det varje dag. Helst om jag fick den serverad också.

Jag som inte fallit för sushi pga att jag helt enkelt inte gillar rå fisk har kommit på att vegetariska, gärna med tofu, är helt underbart gott. Igår lagande jag simpel thaimat i min ensamhet men lyckades få det så starkt så det rann ur näsan och svetten lackade. Men det var bara goooottt!!

Jättebra currypasta om man inte har tillgång till asiatisk butik är Blue Dragons.