onsdag 26 januari 2011

Crema Catalana


Här kommer recept på Crema Catalana så som jag lovat. Mycket gott är det och skapar längtan till Spanien. Jag tycker inte att det går bra att bränna av cremen under grillelementet i ugnen, utan rekommenderar er att investera i en gasbrännare. Receptet räcker till 4-5-6, beroende på hur stora portioner man gillar. Jag gillar stora och då blir det ca 4.

5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
4 potatisskalsstrimlor citronskal
1 kanelstång
8 äggulor(stora ägg, gärna med guldgul gula)
1 dl socker
3,5 matskedar maizena(majsstärkelse)

Koka upp mjölk, grädde, vanilj, apelsinskal och kanel. Låt svalna.

Sila mjölken och gräddblandningen för att ta bort vanilj stång,citronskal och kanelstång.

Vispa äggulor och socker tills du får en tjock krämig blandning.

Lös upp maizenan i 4 msk avsvalnad mjölkblandning och tillsätt det därefter i mjölkblandningen under vispning.

Blanda därefter mjölkblandningen med äggblandningen i en tjockbottnad kastrull och sjud försiktigt upp krämen tills den är riktigt tjock. Den får inte koka!

Låt krämen svalna och dela sedan upp den i portionsformar. Plasta in och ställ i kyl. Helst över natten.

Vid servering. Strö socker över puddingarna och bränn av med gasbrännare. Så som man gör med creme brulee.

Ibland händer det att krämen blir för tunn. Det kan bero på att äggen inte var tillräckligt stora eller att måtten skiljer sig åt.Det ser man redan när den svalnat i så fall. Misströsta då inte utan tillsätt en äggula till och kanske en halv msk maizena. Sjud sedan upp på nytt.

1 kommentar:

Creme brulee recept sa...

Ser jättegott ut!