söndag 30 januari 2011

Rostad oxfilé med pesto på hasselnöt och kallpressad rapsolja, äpple samt pecorino


Egentligen ville jag göra carpaccio på kalvfilé men det fick jag inte tag på. Sen var jag inte säker på om gästerna skulle uppskatta det. Så det blev rostad oxfilé istället.


Rostad oxfilé

400 g hel oxfilé, helst mittbit
salt, peppar

Salta och peppra filén och stek den hastigt runt om. Släng in i 150 graders ugn tills kötttermometern visar 45 grader. Låt kallna. Förvara i kyl tills den ska serveras. Då skärs tunna, tunna skivor med vass kniv. Laga helst köttet dagen före servering.


Hasselnötspesto(halva satsen går åt)

40 g rostade hasselnötter utan skal
40 g blandade färska örter(basilika, timjan, persilja, oregno..)
40 g pecorino
1 dl kallpressad rapsolja
salt, peppar

Mixa allt med mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Känns det för tjockt, ta i lite vatten.


Vid servering: Lägg de tunna skivorna oxfilé platt på tallriken. Klicka på pesto. Skvätt över lite extra rapsolja. Garnera med finskuret syrligt äpple och lite fina salladsblad samt hyvlad pecorino. Servera gärna med min goda rödbetsfocaccia.

Inga kommentarer: