tisdag 29 mars 2011

Grapefrukttider


Jag äter alldeles för lite grapefrukt. När jag var liten serverades vi frukten som dessert och strödde massor av socker på. Då fanns bara den blonda sorten. Nu gillar jag bäst den röda. Denna dessert med grapefrukt är riktigt god. Frisk och uppfräschande i slutet av en god måltid. Varför falla omkull efter desserten varje gång?


Frisk yoghurtmousse med honung och vanilj serverad med stjärnanisdoftande grapefruktsallad


Mousse


2 ägg

1 dl vispgrädde

½ dl honung

½ vaniljstång

3 dl tjockyoghurt(10%)

2 gelatinblad


Lägg gelatinbladen i blöt. Separera gulor och vitor. Vispa äggulan och honungen fluffigt. Koka upp grädden och den urskrapade vaniljstången. Tillsätt gelatinet. Vispa ner grädden i äggsmeten. Tillsätt yoghurten och tillsist de till hårt skum vispade äggvitorna. Ställ in i kyl helst över en natt men minst 5-6 timmar.


Sallad


2-3 röda Florida grapefrukter

1 dl socker

2 dl vatten

3 stjärnanis


Skala och filea grapefrukten(skinnfria klyftor). Om du tycker att det är svårt kan du skära den i skivor istället. Lägg i en skål. Fördela sockret tunt i botten på en teflonpanna och ställ på spisen. Försök låta bli att röra i det tills sockret karamelliserats. Obs! Det bränner lätt! Tillsätt vattnet och rör tills eventuella klumpar lösts upp. Tillsätt stjärnanis och koka ihop till en tjock simmig lag. Låt lagen svalna och slå den över grapefrukten. Ställ i kylen. Servera tillsammans med yoghurtmoussen.

Inga kommentarer: