måndag 1 augusti 2011

Mandelpaj / pecanpaj / nötpaj..



Inspirerad av den goda mandelpajen på Ellens café bakade jag en egen. Jag tycker att det är gott med mandel men ibland vill jag ha valnötter eller pecannötter i. Man kan ta vilket som.


Pajdeg


150 g smör

1 msk strösocker

3 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1 äggula


Fördela smöret i de torra ingredienserna. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och förbaka 5 min i 225 graders ugn. Ta ut och sänk värmen till 175.


Fyllning


2 dl sirap

2 dl socker

2 msk smält smör

2 tsk vaniljsocker

3 ägg

1,5 dl mandel eller nötter


Hacka mandeln eller nötterna ganska grovt. Vispa ihop allt det andra. I med mandeln och slå sedan ner i det förgräddade pajskalet. Grädda pajen i 175 grader ca 45 minuter. Bör ätas rejält avsvalnad. Helst kylskåpskall för att komma riktigt till sin rätt. Mums!

Inga kommentarer: