torsdag 14 augusti 2008

Potatis och palsternackstårta med Västerbotten


Den här goda "tårtan" lagade jag i helgen. Den passar till vad som helst, kött, fisk eller kyckling med en god sås. Jag serverade den med stekt fisk, smörstekt svamp och vittvinssås. Urgott!

Ingredienser:

600 g vinterpotatis (bakpotatis om potatisen är för färsk)
400 g palsternacka
150 g Västerbottenost
1 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
smörklickar

Börja med att grovriva osten direkt ner i en rymlig bunke. Riv sedan i rotsakerna och krydda. Blanda väl. Tryck ner allt i en rund(smord) form med löstagbar botten. Jag lade bakplåtspapper i min eftersom den är otät men det var dumt eftersom pappret blev blött och svårt att få bort sen. Lägg rejält med smörklickar ovanpå. Baka i ugn 225 grader i ca 40 minuter tills den fått färg och allt känns mjukt.

Sedan lät jag tårtan stå i press en stund med en tallrik ovanpå och morteln för att den skulle bli lite mer kompakt och lättare att servera i snygga bitar.

Jag tycker att tårtan är ett kul och gott alternativ till potatis eller rotfruktsgratäng. Smaklig spis.

4 kommentarer:

  1. Ser väldigt gott ut och något man borde göra lite oftare!

    SvaraRadera
  2. Anonym6:26 em

    Bara namnet gjorde mig sugen. Det låter som något för min mun.Fin idé!

    SvaraRadera
  3. Åh den skulle passat till kräftorna i lördags.

    SvaraRadera
  4. Denna tårta innehåller alla mina personliga favoriter:
    potatis, palsternacka och västerbottenost
    = måste testa!

    SvaraRadera