onsdag 27 maj 2009

Rårörd Rabarbersaft


Enklaste och godaste saften, näst efter flädersaft. Och här i Skåne har flädern, btw, redan börjat blomma så smått. Jag börjar känna mig stressad, det är ändå fortfarande bara maj månad!
Nåja, än är det inte riktigt dags så jag får nöja mig med rabarbersaften. Så här gör man:

Rabarbersaft (ca 3 sirapsflaskor fulla)

1,5 kg rabarber
1 fin citron i skivor
1,6 l kokande vatten
1,2 kg socker(ca, se text nedan)
1 msk vinsyra
0,5 krm natriumbensoat

Skär rabarbern i småbitar. Skiva citronen. Lägg allt i en rymkig bunke. Slå på det kokande vattnet. Låt stå 2 dygn. Sila ifrån och tillsätt sockret.


Obs! Jag själv och flera har märkt att saften ibland tenderar att bli för söt med angiven mängd socker. Börja med en mindre mängd och smaka dig fram. Det är svårt att ange exakt hur mycket eftersom det beror på hur saftig rabarbern och citronen är. Har dessutom observerat att om saften får stå längre än två dygn drar rabarbern åter till sig vatten, mängden vätska minskar således då och saften kräver mindre socker.


Rör tills allt smält. Rör ut vinsyra och natriumbensoat i lite av saften och tillsätt under omrörning. Slå upp på rena flaskor. Förvara svalt.

35 kommentarer:

  1. Och här går jag fortfarande och väntar på rabarbern. Suck! Kallt och regnigt är det här i Norrland. Intressant med råsaft på rabarber i alla fall. Den är säkert läskande.

    SvaraRadera
  2. Låter gott. Vi tipsar om ditt inlägg idag.

    SvaraRadera
  3. Åh stackars dig Karin. Fast här nere går det nästan för fort allting. Saften är mkt läskande under varma sommardagar :)

    Bloggtipsarna, så trevligt, tack!

    SvaraRadera
  4. ungefär samma recept som vi har. Det är riktigt gott

    SvaraRadera
  5. Annelie11:39 fm

    Ååå, det måste jag testa! Hur lång hållbarhet har saften, cirka?
    /Annelie

    SvaraRadera
  6. Hållbarhet..åh kära nån. Jag har så lite förvaringsplats så jag gör alltid bara lite åt gången. Är man osäker kan man frysa in, det gör jag med flädersaft. Och sen har jag saften i kylen och där hinner den aldrig stå så länge så den hinner bli gammal. Kanske någon annan som vet?

    SvaraRadera
  7. Läs på påsen med bensoat. Själv skall jag koka marmelad med rabarber o jordgubbar. Lättsockrad.

    SvaraRadera
  8. Hej, ja, haha, vet att jag har en farlig blogg, o tänk att jag bakar allt & jag måste ju kvalitetstesta ju! Vilket liv man har!
    Hälsningar
    Paulina

    SvaraRadera
  9. Vad mycket goda recept med rabarber! Saften verkar jättegod och frisk smak kan jag tänka mig.

    SvaraRadera
  10. Anonym3:38 em

    Jag undrar över receptet, när den stått i två dygn och man ska tillsätta sockret, gör man det när den är rumsptempererad? El ska man koka upp den?

    SvaraRadera
  11. Fam Axelsson:Ja det ska göras när den är rumstempererad. Det är en rårörd saft och den ska således inte kokas.

    SvaraRadera
  12. Anonym8:22 fm

    Har ju typ VÄRLDENS största länkning till din sida, så att veta att det är din saft är det nog ingen som missar :-)

    Jo jag överlevde natten. Tack och lov :-)

    SvaraRadera
  13. Caroline9:24 em

    Jag har just gjort denna saft, men jag måste säga att jag tvekade att hälla i allt socker. Jag smakade av när jag hällt i hälften, och tyckte det var fullt tillräckligt sött redan. Vad konstigt?! Jag som inte brukar snåla med sockret. Nån mer som har tyckt att det är för mycket socker i receptet? Man vill ju inte att syrligheten ska försvinna helt så det bara smakar socker och inget mer... ?
    Annars var det ett kul och lätt recept!

    SvaraRadera
  14. Hej Caroline
    Faktum är att det kan skifta från gång till gång. Det märkte jag i år. Förra året var den perfekt. Första satsen i år blev för söt och andra minskade jag på sockret. Jag ska påpeka detta i receptet. Tack för påpekandet.

    A-E

    SvaraRadera
  15. precis ett sådant recept som jag sökt efter! Tackar.. ska testa genast

    SvaraRadera
  16. Anonym1:47 em

    hej
    Måsta man ha vinsyra jag har ingen haemma

    SvaraRadera
  17. Vinsyra eller citronsyra(går också bra) är tyvärr ganska avgörande för slutresultatet..

    A-E

    SvaraRadera
  18. Jenny9:24 fm

    Om man tar citronsyra i stället för vinsyra måste man då ändra mängden eller kan man följa receptet? Tänkte testa att göra den i dag och känner inte för att åka till affären bara för lite vinsyra...

    SvaraRadera
  19. Hej Jenny
    Det här är ett mycket gammalt recept och kanske var det vanligare med vinsyra då. Citronsyra fungerar precis lika bra och i samma mängd. Vi är mycket förtjusta i den här saften, hoppas att du blir det också!

    Mvh Anna-Eva

    SvaraRadera
  20. Jenny8:09 fm

    Fantastiskt god saft!! Så god att jag var tvungen att göra tredubbelsats :)

    SvaraRadera
  21. Anonym7:23 em

    Hej! Undrar bara om bunken skall vara täckt under de två dagar som den skall stå och dra?

    SvaraRadera
  22. Hej anonym. Jag tycker ju att det är bäst att täcka över om man inte vill ha smak från andra livsmedel eller skräp i sin saft..

    SvaraRadera
  23. Jaha.... här kommer en till undran... Ska saften stå och dra i kylskåpet eller är bänken ok??
    Mvh BeA

    SvaraRadera
  24. Hej Beatrice
    Nej bänken är inte bra såhär i rötmånaden. Den ska stå svalt, helst i kyl.

    A-E

    SvaraRadera
  25. Anonym3:57 em

    Fråga: varför inte ha med sockret från början som i flädersaft? Bara undrar... händer det nåt om man gör så?
    AnniePswe

    SvaraRadera
  26. Hej
    Jag kan inte svara på det faktiskt. Är ett gammalt recept jag följt i åratal. Däremot har jag helst i sockret sist då man inte riktigt vet hur mycket som behövs. Just med rabarber tycker jag att saften blir syrligare ju tidigare man gör den. Så jag brukar smaka av så jag inte får den för söt.

    /Anna-Eva

    SvaraRadera
  27. Gör ca 100 flaskor rabarbersaft om året, dessa säljs och ges bort till vänner och bekanta. Detta är ett av mina absoluta favorit recept. Enda nackdelen mot om man skulle koka är att det som det står tar 2 dagar att få rabarbern att rinna av.

    Ger det 8/10.

    SvaraRadera
  28. Anonym9:06 em

    Hej! När man rör ut natriumbensoatet så tycker jag inte att det löser sig - saften är full av pyttesmå vita prickar. Är det normalt?

    SvaraRadera
  29. Hej
    Emil: Tack för det positiva omdömet!

    Anonym: Ja det är normalt. Om du fryser saften behöver du dock inte tillsätta något natriumbensoat.

    SvaraRadera
  30. Jag följer samma recept, men skippar oftast natriumbensoateet och fryser saften i engångsmuggar.
    Sedan tar vi en fryst klump och häller över vatten. Saften blir så underbart svalkande då man utgår från fryst vara.
    Det går också bra att frysa den i stor låda och skrapa kulor som man tinar direkt i tillbringaren.

    SvaraRadera
  31. Anonym8:38 em

    Hej! Har jag förstått rätt att, man EFTER att saften stått i kylskåp i två dygn ska röra i vinsyra och natriumbensoat?? Eller ska det i när saften är varm? =)

    SvaraRadera
  32. Ja vinsyran och natriumb ska i sist. När saften alltså är klar.

    SvaraRadera
  33. Ja vinsyran och natriumb ska i sist. När saften alltså är klar.

    SvaraRadera
  34. Kan jag använda frysta rabarber?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag aldrig provat. Men kan inte tänka mig att det skulle vara några problem. Det går ju att göra saft på frysta bär, frysta fläderblommor och dylikt

      Radera