En hyllning till Gotland och min moder, gotländskan som fyllde 74 år i går.
Kajpsmör
100 gram smör
25-30 gram kajp
eller salladslök
Hacka löken och rör ihop. Låt stå.
Potatissallad
900 gram potatis ( nån kul sort, jag använde cherie, men ta färskpotatis eller delikatess t ex)
Dressing
75 g kallrökt skinka
1 msk kallpressad rapsolja
1 msk olivolja
1 msk neutral olja
1 msk pressad citron
½ riven muskotnöt
½ dl hackat kryddgrönt ( dill, timjan, oregano, rosmarin)
1 schalottenlök
1 påse färsk spenat
peppar från kvarn
Dela potatisen på mitten, ringla en aning olja över och rosta den mjuk i ugnen.
Strimla skinkan och fräs den knaprig. Blanda övriga ingredienser till dressingen. Blanda i spenaten och den varma potatisen strax före serveringen. Vrid över lite peppar.
Sky
1, 5 dl gott rött vin
1 msk bong kalvfond
1 msk tomatpuré
1 klick smör
1 pomeransskal
Steksky från lammet(vispa ur pannan med lite vatten och samla upp skyn i folien sen)
Koka ihop och reducera tills den blivit tjockare.
Lammfilé eller lammytterfilé
Ca 100 gram/port
Krydda med salt och peppar. Stek i smör+olja hastigt så den får färg på alla sidor. Svep in i folie och låt ligga i ett hörn på den varma spisen till serveringen. Ca 10 min. Slå ifrån skyn och koka ihop såsen.
Servera med tillbehören samt säsongens primörer.
Vad är kajp? Något lökliknande kanske?
SvaraRadera