söndag 19 september 2010

Helstekt oxfilé med kantarellsås

Mor skär kött och sonen står tålmodigt och väntar

Färdigskivat!

Min kamera håller på att dö. Bilder med blixt blir urdåliga. Köttet ÄR rosa, inte grått.
Idag blev det riktigt smarrig söndagsmiddag. Min magra son åt så han höll på att spricka. Att helsteka filé är himla praktiskt och gott. MEN du måste investera i en bra kött-termometer. Jag har en digital. Den är väl värd sitt pris.

Min oxfilébit var en stjärtbit(säger man så??) Därför vek jag in den smala änden och band köttet efter att jag putsat det. Sedan är det bara att salta och peppra, bryna köttet runt om och sedan lägga det i en ugnsform. Sätt in termometern i den tjockaste delen av köttet. Mitt i ska spetsen vara. Skjuts in i ugnen på 200 grader tills termometern visar, för min del, 62 grader. Då är det rosa. Något under 60 om du vill ha det rödare(58-59). Vira in köttet i folie och låt det vila ca 10 minuter innan du skär upp det.

Sedan gjorde jag en krämigt fet och maffig kantarellsås.

Ungefär så här till 4 pers

300-400 g kantareller
2 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
soja(mushroom soy eller kikkoman typ)
salt och peppar

Lägg svampen i het panna utan fett. Koka bort all vätska, tillsätt sedan en klick smör. Bryn svampen. Slå på grädden och creme fraichen och en skvätt soja. Koka ihop till lagom såskonsistens. Smaka av.

Sedan åt vi grillade tomater, grillad sparris, skärbönor och broccoli till. Och råstekt potatis i skivor till sonen. Mums, mums, mums, megamums!!

3 kommentarer:

Anonym sa...

*Åh så gott det ser ut!

Anonym sa...

Vilken trevlig blogg, kul med folk som har matintresse! Oxfilen ser god ut!

Jag jobbar som kock och skulle vilja tipsa dig lite! Oxfile kan vara gott men det är inget vidare prisvärt om man jämför med hur mycket smak som finns i köttet då det är fettmagert.

Testa att köpa en stek av tillexempel rostbiff/innanlår och stek den så som du gör med oxfilen. Skjutsa in den på cirka 115 grader i några timmar och ta ut den när termometern är 3-4 grader under den temperatur du vill ha.
Låt den vila färdigt i folie som du gjort innan, saken är den att den kommer att fortsätta tillagas då den fortfarande är varm i mitteln och den kommer nå din önskade temp utan att gå över. Genom att baka den på lägre grader (helst 60 - 70 grader men det tar flera timmar) så blir köttet mer jämt ända från mitteln ut i kanterna. Att köpa billigare och udda styckdetaljer och baka längre tid ger mycket mera smak än oxfilen har, då dessa detaljer tillexempel lår/rostbiffen är muskler som jobbar mer och därmed distinktare köttsmak. De kan bli så fantastiskt möra om man ger dem mycket tid.

Lycka till / Markus larssonmarkus@hotmail.com

Erik sa...

Inte lite sugen man blir :)

Kantareller *mmmm*

Håller på att starta upp en blogg med fisk recept, än så länge i startgroparna men kommer att utökas inom kort. Kika gärna in http://fishrecipes.info

Ha de gott