Så har vi firat kanelbullens dag igen. Den här gången gjorde jag kalljästa lyxiga bullar. Det tar en stund men är väl värt besväret.
Lyxiga kanelbullar
Deg
50 g jäst
4 dl kall mjölk
2 krm salt
0,5 dl rårörsocker
1 tsk malen kardemumma
8 dl vetemjöl
(100 g rumsvarmt smör)
Lös upp jästen och sockret i mjölken. Tillsätt övriga ingredienser. Obs! Ej smöret! Det blir en ganska kladdig deg som ska jäsa under bakduk i minst 2 timmar. När de två timmarna gått, fördela det rumsvarma smöret i degen ordentligt. Tag sedan upp degen på bakbord med ca 1 dl mjöl, arbeta den smidig och kavla ut till en rektankel.
Fyllning 1
150 g rumsvarmt smör
150 g mandelmassa
2 tsk kanel
Mixa samman till en smet.
Fyllning 2
Vaniljcreme.
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1,5 msk marsánpulver för kokning
2 msk strösocker
Vispa ihop i en kastrull och låt den hastigt sjuda upp under ständig omrörning. Låt svalna.
Bred fyllning 1 på degrektangeln. Fördela fyllning 2 i en sträng i mitten på degen, se bild ovan. Rulla ihop och skär i bitar. Ca22 bullar blir det. Låt dem jäsa 30 minuter, pensla med ägg och strö på pärlsocker. Baka dem sedan i 225 grader tills de är gyllenbruna. Smakar allra godast ljumma.
5 kommentarer:
Lite lyx är aldrig fel!!:)
Testade receptet och bullarna var jättegoda. Mums....
Tack anonym, vad kul :)
Vad bullarna ser goda ut!
Hälsningar Mamma Mat
Min sambo ska banne mig få baka för fulla händer när han kommer hem! :)
Skicka en kommentar