måndag 14 mars 2011

Oops.. I did it again....I played with desserts, got lost in the game..och vann!!!! Igen. Jag har för andra året i rad tagit mig till semifinal i Årets bak och dessertmästare. Nu var jag skrytsam, men jag blev så himla glad. Gå nu in och tävla du med, det är många veckor kvar ännu!!!!

Det här en liten dessert designad av mig speciellt för att passa till en kopp riktigt gott kaffe. Den innebär lite pyssel men det är det värt! Kondenserad mjölk har används mycket i dessertsammanhang utomlands men kommer nu mer och mer här hemma också. Den ger en härlig kolakänsla och är så söt i sig själv att man inte behöver något tillsatt socker.

Mocca-och Whiskydoftande frusen chokladmousse med kavringspärlor och aprikoscoulis


Ingredienser
4-5 port

Frusen chokladmousse

1 st burk kondenserad mjölk
100 g Fazer Ögon premiumchoklad 70 %
2 dl Vispgrädde
2 tsk Whisky
1 msk Moccakaffe eller espresso
1 st Gelatinblad

Aprikoscoulis

100 g Torkade aprikoser
0,5 dl Ekologiskt rörsocker strö
0,5 st Vaniljstång
2 dl Vatten

Kavringspärlor

100 g Kavring
0,5 dl Ekologiskt rörsocker strö
40 g Äkta smör
1 st stänk kanel


1.Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Eftersom det bränner fast lätt när man försöker koka kondenserad mjölk så använd gärna vattenbad.

2.. Eller passa noga och smält chokladen i den kondenserade mjölken under KONSTANT omrörning och så fort det blivit en kolaliknande massa ska den slås upp i en skål eller bunke för att svalna av helt! Rör först i det blötlagda gelatinbladet i den varma smeten!

3.När massan avsvalnat helt rör man i den inte allför hårt vispade grädden, kaffet och whiskyn. Ställ nu bunken i frysen minst ett par timmar tills den blivit lättfrusen och går lätt att skeda eller skopa upp.

4.Skär aprikoserna i mindre bitar. Ställ en stekpanna på spisen och sätt på plattan. Strö ut sockret tunt i pannan och låt det stå utan att röra tills det karamelliserats. Tillsätt den delade urskrapade vaniljstången och aprikoserna.

5.Rör om snabbt och tillsätt vattnet. Låt puttra ihop tills ungefär hälften av vätskan kokat in. Slå upp i en skål, ta bort vaniljstängerna och mixa såsen. Passera den tillsist genom trådsil.

6.Det ska vara en ganska tjock nästan puréliknande sås men känns den alldeles för tjock är det bara späda med vatten till önskad konststens. Ställ i kyl.

7.Skär bort kanterna på alla sidor av kavringen och smula sönder brödet med fingrarna. Det ska vara ganska grovsmuligt. Blanda med sockret. Låt smöret få lite färg i stekpannan och tillsätt sedan brödet. Stek tills det börjar se knaprigt ut.

8.Pudra över ett lätt stänk kanel, den får inte ta överhanden. Slå upp pärlorna att svalna på en tallrik.

9.Servera moussen, kavringspärlorna och aprikossåsen snyggt på en tallrik. Serveras med fördel till en kopp moccakaffe eller espresso!

5 kommentarer:

Tova sa...

åh... härligt!!


Det där lät ju gudomligt gott!

Anna-Eva sa...

Tack, jag är själv väldigt nöjd med den :)

Anonym sa...

*Grattis grattis grattis!

Karin / bevemyrs blogg sa...

Men oj så gott det här låter!!:)

Anna-Eva sa...

Prova ni om ni vågar :)
Karin: Önskar jag kunde fota som du..förlorar mig jämt i din blogg och dina bilder :)