torsdag 17 januari 2013

Långkokt karré, fantastiskt godAtt få till ett riktigt bra långkok är nästan som att komma till himlen! Det är sååå väldigt värt all väntan. Nu när midvintern kommit även till Skåneland passar det bra att göra mat som faktiskt kan sköta sig själv en stund när man tar en uppfriskande vinterpromenad.Ca 2 kg fläskkarré med ben
1 morot
1 palsternacka
1 lök
2-3 vitlöksklyftor
2,5 dl vitt vin
1,5 dl vatten
Gärna färsk timjan
salt, peppar, paprikapulver,timjan,olivolja

Sätt ugnen på 200 grader. Gnid in köttet rejält med salt och peppar och lite paprikapulver och torkad timjan. Lägg trångt i en ugnssäker form. Ringla olivolja över. Kör i ugnen 1 timme.

Ta ut och låt svalna så att du kan skära loss benen.

Skala rotfrukterna och skär i små bitar, krossa vitlöksklyftorna. Botttna en stekgryta(gärna le Creuset)med grönsakerna och timjanskvistar. Pussla ner kött och ben ovanpå. Vispa ur pannan med 1,5 dl vatten och slå på detta samt vinet. På med lock och in i ugnen igen.

Efter 15-20 min sänk ugnsvärmen till 150 grader. Kör på i 1,5-2 timmar.

Ta då av locket och kör 30 min till.

Ta upp köttet och linda in det i folie. Sila ifrån skyn ner i en ren kastrull. Koka ner skyn på högsta värme på spisen tills den tjocknat. Tillsätt 1-2 dl vispgrädde och koka ihop till såskonsistens.

Vill du ha lite mer sås kan du nöja dig med att reducera skyn bara lite och reda av på sedvanligt sätt. Smaka av. Jag serverade med kålrotsstrips och ugnsrostade morötter, palsternacka. Potatis går självklart bra för den som vill.

Inga kommentarer: