måndag 12 november 2007

Vit chokladkakaDetta är en dessertkaka mer än en kaffekaka. Det är en söt kaloribomb som kräver något syrligt och friskt tillbehör, till exempel osockrade bär eller någonting med passionsfrukt. Vi åt den med drottningbär. Under utvecklingstadiet var det tänkt att kakan skulle ha glasyr men det visade sig vara helt överflödigt. Att pudra med florsocker vid servering är fullt tillräckligt.


Vit chokladkaka

400 gram vit choklad
200 gram smör
4 ägg

Börja med att sätta ugnen på 200 grader och smörja och bröa en rund form med löstagbar kant noggrant. Smält sedan smöret med chokladen i en kastrull. Ställ åt sidan. Knäck äggen i en rymlig bunke. Koka sedan upp en halv kastrull vatten, det ska stormkoka. Ställ sedan kastrullen på en fuktig wetexduk på bänken. Ta fram elvispen, ställ bunken med äggen över det heta vattnet i kastrullen och vispa, vispa länge. Äggmängden ska öka ungefär tre gånger i storlek och bli som vispad grädde i konsistensen.

Då delar du upp äggvispet i två bunkar, tillsätter chokladsmöret till den ena och vispar tills det blir en majonnäsliknande smet. Då är det dags att föriktigt VÄNDA ner resten av äggvispet. Låt det ta sin tid.

Sedan häller du upp smeten i formen och bakar av i 12 minuter. Stäng då av ugnen men låt kakan stå kvar ytterligare 5 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna och kyl den sedan fram till servering. Minst ett par tre timmar, gärna längre. Om kakan verkar svajig och kladdig när den kommer ut ur ugnen så ska den vara det!

Servera med något gott och friskt tillbehör. Har du en bra idé på tillbehör så skriv det gärna i kommentarerna.

5 kommentarer:

Anonym sa...

ah men hur go ser den ut?

Bendel sa...

Ser god ut och är säkert jättebra mot all sorts sjukdom!

annamaria sa...

Också sjukstuga... skicka lite till mig också....

lina sa...

Ja, det kan man lungt säga!

virriga anni sa...

Ojojoj!
Denna satt jag och äldsta dottern och dregglade över igårkväll.
Den skall bakas och ätas till helgen! :-)