lördag 10 november 2007

Mårtensafton


Nej det blev ingen gås i år heller men väl en färsk kyckling tillagad på riktigt gåsavis. Grön sparrissoppa till förrätt, dagen till ära spetsad med 50 gram lagrad prästost och istället utan de salta tillbehören. Till efterrätt god smulpaj med äpple. Kan livet vara bättre?

Gåsakyckling

1 färsk kyckling 1100-1300 gram
50 gram smör
1 msk kinesisk soya
1 krm salt
1 krm peppar
1 äpple, 5 katrinplommon
1 stekpåse

Det är lite pilligt att göra kyckling på gåsavis men det blir gott och ser proffsigt ut. Klicka på bilden så ser du bättre hur proffsigt trancherad den är :)

Smält smöret och blanda i soyan och kryddorna. Pensla kycklingen några varv invändigt med såsen. Skär äpplet i bitar, det behöver inte skalas eller kärnas ur, och tryck in det och plommonen i magen på fågeln. Lägg fågeln i stekpåsen i en ugnsform och slå över såsen. Gnid ut den lite över fågeln och knyt sedan igen påsen. Stick några små hål och sätt sedan in fågeln 1 timme i 175 graders ugn. När timmen gått tar du ut fågeln, klipper ett hål i stekpåsen och tar tillvara stekskyn. Lyft försiktigt upp fågeln ur stekpåsen och låt den svalna på en skärbräda. Det gör inget om den inte är riktigt genomstekt.

När den svalnat är det dags för tranchering. Skär loss vingarna och lägg i en form, gör det samma med låren och skär tillsist loss de båda kycklingbrösten. Var försiktig så inte skinnet lossnar. Ställ fatet åt sidan och rensa sedan resten av kycklingköttet och lägg det i en annan form. Ställ in kycklingen i kylen så länge. Vid serveringen, slå lite kycklingsky på det rensade kycklingköttet. Obs! Inte på låren, vingarna och brösten. Dessa penslar du istället med lite matolja. Värm sedan kycklingen i 225 graders ugn tills skinnet är knaprigt och köttet är varmt. Lägg upp på fat, först det rensade köttet, låren vid sidorna nedtill på fatet och vingarna upptill. Skär brösten försiktigt i skivor och lägg dem på plats i mitten. Se bilden. Servera med sås, potatis, gelé eller äpplemos samt brysselkål.

Klipp skrovet i mindre bitar och lägg det i en kastrull tillsammans med stekskyn , någon tesked salt, några pepparkorn och ett lagerblad. Även äpplena och plommonen från magen ska med i koket. Slå på 5 dl vatten och låt småkoka minst 40 min. Sila och ta vara på skyn. Gör såsen.

Gåsakycklingsås

2 msk smör
3 msk vetemjöl
6 dl sky eller eller 5 dl sky+ 1 dl rött vin
1,5 dl vispgrädde
salt, peppar, kina soya, ett par nypor socker och såskulör

Smält smöret, tillsätt mjölet och fräs en stund. Slå på skyn och koka tills mjölsmaken försvunnit. Tillsätt grädden, smaka av och ge såsen en trevlig kulör.

3 kommentarer:

annamaria sa...

Okej nu vet jag!! ser jätte-gott ut!

annamaria sa...

Okej nu vet jag!! ser jätte-gott ut!

Anna-Eva sa...

Det var gott också, sådär gammeldags gott.