Årets recept är en saftig liten bulle som nog lär slinka ner tillsammans med en snaps eller två den 24:e. Egentligen kan jag vara utan köttbullar till jul men jag gör dem för makens skull och för att det är kul att hitta på nya smaker varje år.
2008 års bullar
1 kg blandfärs
100 g bacon
1 stor gul lök
1 dl grädde
1 ägg
1 dl havregryn
1 tsk kryddpepparkorn
½ tsk malen vitpeppar
1 msk colemans senapspulver
1 msk salt
1 msk honung
Börja med att skära baconet i bitar och köra det till en massa i matberedaren. Skala och hacka löken och bryn den försiktigt i lite smör. Blanda ner den avsvalnade löken, havregrynen och grädden med baconet och kör en stund. Låt dra 5 min. Stöt kryddpepparn fint i mortel. Tillsätt alla kryddor samt honung till baconsmeten och därefter köttfärs och ägg. Blanda noga. Sedan är det bara att rulla bullar och steka på valfritt sätt. Exempelvis i ugnen.
2 kommentarer:
Bacon har jag aldrig provat att ha i. Låter gott juh!
Baconet gör bullen saftig och ger en lite lagom pikant röksmak.
Skicka en kommentar