onsdag 30 juni 2010

Pavlova med lemoncurd och jordgubbar


Idag har jag testat min Kitchen Aid för första gången. Den var helt kanon när det gällde att göra maräng. Snabbt och lätt gick det. Och mina mini Pavlovor blev kanongoda. Riktigt frisk syrlighet ihop med knaprig lite seg maräng och så härliga jordgubbar på det. Mumselimums! Välj själv om du vill göra små eller en enda stor.


4 äggvitor
½ krm salt
2½ dl strösocker
1 msk maizena
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger


Gör så här: Sätt ugnen på 225°C.


Vispa äggvitorna med saltet till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning. Vispa tills smeten är hård och glansig. Vispa därefter i maizena, vaniljsocker och vinäger. Rita en cirkel på ett bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter. Häll smeten på pappret och bred ut den i cirkeln utan att hantera den för mycket.

Gör en liten fördjupning i mitten för fyllningen. Sätt in kakan i nedre delen av ugnen, sänk genast värmen till 125°C. Grädda i 1 1/2 timme. Vrid av värmen och låt marängen stå kvar tills ugnen svalnat. Om du vill göra portions-pavlovor så bara klicka ut smeten 10-12 st blir det och försök göra en fördjupning i mitten. Det går lättast med baksidan av en sked doppad i vatten. Baka på samma sätt fast jag tycker det räckte med en timme i ugn och tog ut dem efter en halvtimme med ugnen avslagen med gott resultat.

När Pavlovan kallnat: Lägg en rejäl sked med köpt lemoncurd i varje fördjupning, fortsätt med några skedar vispad grädde och sedan skivade jordgubbar efter tycke och smak. Till stor Pavlova hela burken curd, 3 dl grädde och säkert en hel liter jordgubbar. Lemoncurd finns på marmeladhyllan. Vanligtvis av märket Robertson´s

5 kommentarer:

Katrin sa...

Maräng är inget jag brukar göra, men detta blev jag verkligen sugen på! Kanske blir det fredagsefterätt:)

Anna-Eva sa...

Det måste du absolut, det var så gott :)

Katrin sa...

Nu är de i ugnen! Går det att lagra marängerna ofyllda?
Trevlig helg!

Anna-Eva sa...

Jag har inte tänkt på saken men de borde gå att lagra som vanlig maräng.Torrt och tättslutande men inte för länge kanske.Vi äter alltid upp :)
Sist frös jag pavlova med fyllning, det var med mango och passion. Min man tyckte den var ännugodare sen, halvtinad..

Bendel sa...

Kan inte du bli min personliga sockerbagare?