onsdag 30 juni 2010

Tareqs majonnäs på brynt smör


Om du brukar titta på Trädgårds Fredag i SVT så vet du vem Tareq Taylor är. Men vi skåningar fick stifta bekantskap med honom redan i , numer nedlagda, Kanal Lokal. Då googlade min make och jag på honom och fick veta att han kockade på Trappa Ner i Malmö. Det gör han inte längre. Nu kockar han i SVT samt driver Slottsträdgårdens Café i Malmö. En imponerande duktig kille är det.


Nu blev jag i alla fall så sugen på att göra majonnäs med brynt smör precis som Tareq gjorde i TV. Eftersom jag hade 4 äggulor efter mitt Pavlovabak så passade det utmärkt. Jag använde bara 3 st men precis när den hade gått ihop så fint och jag bara ville ha lite, lite till av den bruna bottensatsen så skar den sig. Då slängde jag i den fjärde äggulan. Mixade och majon gick ihop igen. Nu återstår bara, VAD SKA JAG GÖRA MED MAJONNÄSEN??

I TV hade de den på kokt färskpotatis med en sillbit och lite gräslök. Låter gott..men jag kan nog tänka mig någon grillad fisk eller jätteräka, lite chili, lite lime..

Nåja, tips mottages gärna!

Så här gjorde jag:

Brynte 250 g smör och lät svalna. Var försiktig, det bränns snabbt! Sedan lät jag äggulorna bli rumstempererade. Lade 3 i min mixermugg, slog på en skvätt smör och mixade (med mixerstav alltså). Det gick fint så jag tjongade på med nästan allt smör. Den gick som sagt ihop fint så jag tog lite till. Och efter det lite till och då skar den sig. Gör den det för dig med så vet du hur man ska göra för det står i texten. Förvara majon i kylen, den håller säkert en vecka, men innan dess ska jag ha ätit upp min. Den är rikigt smaskig, har en genomträngande nötsmak och ja, den lockar helt enkelt. Är säkert super till primörer..


Glöm för all del inte att rösta på mig!!


Idag fick jag hem ett helt PR-kit med posten. Flera sådana här posters, röstsedlar och pins. Det är lite märkligt att vara en del av ett sådant här jippo. Men nu är jag det, så pleeeease, rösta på mig! Röstar gör du här.

Pavlova med lemoncurd och jordgubbar


Idag har jag testat min Kitchen Aid för första gången. Den var helt kanon när det gällde att göra maräng. Snabbt och lätt gick det. Och mina mini Pavlovor blev kanongoda. Riktigt frisk syrlighet ihop med knaprig lite seg maräng och så härliga jordgubbar på det. Mumselimums! Välj själv om du vill göra små eller en enda stor.


4 äggvitor
½ krm salt
2½ dl strösocker
1 msk maizena
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger


Gör så här: Sätt ugnen på 225°C.


Vispa äggvitorna med saltet till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning. Vispa tills smeten är hård och glansig. Vispa därefter i maizena, vaniljsocker och vinäger. Rita en cirkel på ett bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter. Häll smeten på pappret och bred ut den i cirkeln utan att hantera den för mycket.

Gör en liten fördjupning i mitten för fyllningen. Sätt in kakan i nedre delen av ugnen, sänk genast värmen till 125°C. Grädda i 1 1/2 timme. Vrid av värmen och låt marängen stå kvar tills ugnen svalnat. Om du vill göra portions-pavlovor så bara klicka ut smeten 10-12 st blir det och försök göra en fördjupning i mitten. Det går lättast med baksidan av en sked doppad i vatten. Baka på samma sätt fast jag tycker det räckte med en timme i ugn och tog ut dem efter en halvtimme med ugnen avslagen med gott resultat.

När Pavlovan kallnat: Lägg en rejäl sked med köpt lemoncurd i varje fördjupning, fortsätt med några skedar vispad grädde och sedan skivade jordgubbar efter tycke och smak. Till stor Pavlova hela burken curd, 3 dl grädde och säkert en hel liter jordgubbar. Lemoncurd finns på marmeladhyllan. Vanligtvis av märket Robertson´s

Scones





Idag har jag haft en riktigt skön onsdag. Jag bakade scones till frukost. De blev knapriga och goda med vetemjöl special. Jag brukar göra scones i bullformar för jag tycker att det är godare av någon anledning.

Scones
4 dl vetemjöl special
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g smör
1,75 dl filmjölk eller vanlig mjölk

Finfördela smöret i mjölet. Tillsätt salt och bakpulver och tillsist filmjölken. Arbeta snabbt ihop en deg. Rulla ut en rulle på mjölat bord och skär rullen i åtta lika stora delar. Lägg dem i bullformar. Baka ca 10 min i 250 grader.

Fisk i ugn med dill och tomat




Jag vill bara påminna om hur gott det är med den här typen av rätter nu när dillen är svensk och full av smak. I förrgår hade vi dill i tsatzikin, igår i fisken och idag har jag gravat lax. Resten frös jag in och mer finns i landet..Vi har helt enkelt dille på dill.

Ugnsfisk 3-4 port

400 g torskfilé
2 stora tomater
½ purjo
2 dl grädde (godast med visp såklart)
MASSOR av dill
salt och peppar

Skär tomaterna i skivor och täck botten i en ugnsform med dem. Strimla purjolöken och lägg ovanpå. Nu saltade och pepprade jag lite försiktigt. Fördela fisken ovanpå. Torskblock i skivor går utmärkt. Salta och peppra fisken. Fördela massor av lätt skuren dill ovanpå och slå på grädden. Täck med folie. In i ugn 225 grader ca 25 min beroende på om fisk är lite frusen eller färsk. I slutet ca 7 min utan folie så det fick lite färg utan att bränna dillen. Servera med färskpotatis och någon grönsak. Så enkelt, så gott.

söndag 27 juni 2010

Carnitas





Det är lite kul det här med mat- och bakbloggar. Vissa saker sprider sig som en löpeld över bloggarna. Alla verkar vilja prova. Som exempel cupcakes, macarons, surdegsbröd och carnitas..

Carnitas kommer du att gilla om du hör till dem som gillar att gnaga tunna välstekta revben, eller gillar att norpa skorpan på en fläskstek som nyss kommit ur ugnen. Det här är bara så mycket mer smakrikt. Jag utgick från det här receptet men gjorde lite på mitt eget sätt.

Detta behövs till ca 4 pers:

1 kg fläskkarré, helst i bit

2 tsk krossad chili

2 tsk ancho-chilipulver

2 tsk hel spiskummin

2 vitlöksklyftor

1 kanelstång

2 lagerblad

flingsalt

3-3,5 dl vatten

olja

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Skär köttet i skivor ca 1 cm tjocka. Dela skivorna i två bitar. Salta med flingsalt. Hetta upp två stora stekpannor och slå en skvätt olja i varje. Stek köttet så det får rejält med färg innan du vänder. Lägg över köttet i en stekgryta. Slå 1 dl vatten i varje stekpanna och skrapa loss det som fastnat. Slå denna sky över köttet+ 1 dl vatten till.

Mortla spiskummin, och chilisorterna. Riv ner vitlöksklyftorna. Fördela kryddpastan i köttgrytan. Lägg i kanelstången och lagerbladen. Sätt in köttet i ugnen utan lock. Vänd köttet efter 1 timme. Efter ytterligare 1 timme tyckte jag att det började bli torrt och slog på 0,5 dl vatten till och lät det hela gå en halvtimme. Alltså sammanlagt 2,5 timmar.

Smaka gärna på köttet. Det ska falla totalt i bitar och vara ordentligt stekt på utsidan men fortfarande saftigt inuti. Ta upp köttet och finfördela det med två gafflar. Det ska vara långa saftiga, krispiga bitar. Lyft ur kanelstång och lagerblad.

Vänd tillbaka köttet ner i grytan och stek på spisen en stund tills all vätska och alla goda kryddor sugits upp av köttet. Servera exempelvis med quesadillas och crème fraiche, kanske salsa eller guacamole. Eller i tortillabröd tillsammans med sallad och sås eller i tacoskal. Min man fullkomligt älskade det här köttet och tyckte det var den godaste typ junk fooden han någonsin ätit. Gör gärna mycket på en gång om du tycker det verkar krångligt. Det är väl värt besväret..

Goda grillspett

Köttspett

Grönsaksspett


Vi grillade lite efter sillen på midsommarafton. Och det var riktigt saftiga smakrika grillspett. Av tidsbrist körde jag bara kött på spetten och grönsaksspett vid sidan om. Köttspetten är således endast fläskkarré i kuber, flingsaltade och pepprade. Grilla dem ganska hårt och precis vid serveringen öser man såsen över dem. Mums!

Kryddsås(räcker till 6 pers)
2 finhackade schalottenlökar
Ca 8 cl avocado-olja och 2 cl neutral olja
(hade jag inte haft avocadoolja hade jag använt 50/50 oliv och neutral)
1 pressad vitlöksklyfta
rivet skal samt saft av 1 lime
2 tsk sambal oelek
massor av hackat kryddgrönt
en liten nypa salt

torsdag 24 juni 2010

Den har kommit!


Min finaste, finaste Kitchen Aid..

måndag 21 juni 2010

Saras Daimtårta


Jag har varit inne flera gånger och kikat på en Daimtårta inne hos Sara och varit så sugen på att testa. Nu har jag gjort det och jag ångrar mig INTE. Det var en perfekt bjudtårta efter middagen jag bjöd svärfar med fru på. Tack för det receptet, Sara! Och jag hoppas att du inte har något emot att jag delar med mig..

Recept:

2 ägg
2 dl socker
100 g mald sötmandel
1 tsk bakpulver

2 st dubbeldaim
2 dl vispgrädde

Vispa ägg och socker pösigt. Vispa sedan i mandeln och bakpulvret. Häll smeten i en smord och bröad form, gärna med löstagbar kant. Grädda kakan i 175 grader i cirka 30 minuter.

Krossa det ena dubbeldaimet och strö över kakan precis när den kommit ut ur ugnen. Låt kallna. Vispa grädden och bred den över kakan, dekorera med det andra krossade dubbeldaimet. Jättesmaskigt!

Frityrsmet


Det här är världens bästa frityrsmet. Jag använder den till allt möjligt. Fisk, banan, äpple, räkor..
Det är bara att vispa ihop, doppa och fritera. Jag friterar fisk och banan i stekpanna med mycket rapsolja.

Frityrsmet:

2 dl vetemjöl
2 dl vatten
1 msk bakpulver
½ tsk salt

Bröllopsmiddag


Här hemma var det inte så festligt i lördags precis, men gott. Sonen önskade sig fish & chips och så blev det. Kladdigt, flottigt men gott, som sagt. Vi friterade både spätta och torsk. Och jag använde mig både av vanlig dubbelpanering och frityrsmet. Torsk i frityrsmet var godast.

tisdag 15 juni 2010

Tävling och Midsommartårta


Själv jobbar jag så mycket fram till midsommar så frågan är om jag kommer att få tid att ordna något speciellt att blogga om. Ni får hålla till godo med min gamla MIDSOMMARSPECIAL.

Däremot vill jag bjuda på ett recept från Polarbröd på en Midsommartårta som ser helt underbart god ut. Den är gjord på deras nya bröd Glödhoppa.

Midsommartårta

Receptmakare: Carina Brydling

Recept på 1 tårta:

8 st skalade mjöliga potatisar
2 dl crème fraiche
½ dl finhackad gräslök
1 dl finhackad rödlök
1 st finrivet skal av citron
½ dl finhackad dill
4 st stora hela matjessillfiléer
salt och nymald svartpeppar

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt den ånga av. Pressa den ”torra” potatisen igenom en potatispress ner i en bunke. Låt svalna. Tillsätt fint hackade matjessillfiléer, gräslök, rödlök, citron och dill. Klicka i crème fraiche och vänd ihop allt till en kräm/fyllning. Smaka av med salt och peppar.

Montering och garnering

6 st glödhoppor

1 sats fyllning

400 g pepparrotsfärskost alt naturell smaksatt med färsk pepparrot

2 dl naturell yoghurt, turkisk eller grekisk

1 bunt färsk grön sparris

1 bunt skalad färsk vit sparris

½ st skalad och urkärnad gurka

gräslök

blandade örter

Dela upp och toppa fem av glödhopporna med fyllning. Trava dem ovanpå varandra och avslutamed den sjätte glödhoppan. Lägg tårtan på en bricka. Plasta och lägg en tyngd ovanpå. Låt den stå i ca 2 timmar. Dela och lättkoka sparrisen i saltat vatten. Tärna kålrot och koka den mjuk. Tärna gurkan och skär gräslöken i 2 cm långa ”stavar” Blanda färskost och yoghurt till en jämn smet. Plasta av och stryk tårtan med pepparrotsfärskosten. Garnera med sparris, kålrot, gurka ev mer tärnad matjessill, gräslök och örter. Tips! Om det finns syren, maskros, ringblomma eller kanske gräslöksblomma är det också fint att garnera tårtan med.


Polarbröd har ännu en nyhet på brödfronten, nämligen Pumpa, bara så du vet..


Och snälla glöm inte att rösta på mig i min tävling också. HÄR.

Dags att rösta!


Snälla, snälla, snälla rösta på mitt bidrag i Årets Hemmkonditor!!!
Tryck HÄR för att rösta.
Mitt bidrag heter Mandelkaka med vaniljkokt rabarber och jordgubbsmaräng, ifall du missat...