tisdag 5 juli 2011

Fläder och jordgubbssaft



En riktig sommarsaft är detta. Och enkel att göra! Passa på, passa på nu innan flädern blommat över!


1 liter jordgubbar

10 st fläderblomsklasar

1 citron i skivor

1 msk citronsyra

1 l vatten

1 kg socker (jag brukar ta 800 g=mindre söt)

1 krm natriumbensoat


Mosa jordgubbarna och blanda med blommor, citronsyra och citronskivor i en rymlig bunke. Koka upp vatten och socker. Rör i natriumbesoat. Slå varmt över bären. Låt stå svalt 3 dygn och sedan är saften färdig. Sila ifrån bären och slå upp saften på flaskor. Var noga med att flaskorna är ordentligt rengjorda. Saften går även bra att frysa.

3 kommentarer:

J.Johansson sa...

Mumms det låter jätte sommar-gott! :D det ska jag prova

Fanny sa...

Låter riktigt gott! Nu har jag ju redan använt alla tillgängliga fläderblommor till vanlig flädersaft (står i en hink och gosar till sig) men till nästa år så provar jag gärna det här receptet!

Anna-Eva sa...

Gör det, prova! Är verkligen en sommarsaft som smakar ljuvligt att ta fram på vintern och minnas varma härliga sommardagar :)