torsdag 2 oktober 2008

Kanelbullar


Någon som missat att det är Kanelbullens dag på lördag? Knappast. Vartenda reklamblad basunerar ut det. För min del skulle det aldrig falla mig in att KÖPA kanelbullar. Ska det finnas en sådan dag bör man kärleksfullt baka dessa bakverk och bjuda sina nära och kära på. Den som vill prova ett nytt recept provar mitt. Lite mindre söta, lite saftigare, lite annorlunda smak, lite mer lätthanterlig deg.

Bulldeg

1 paket jäst
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
100 g smör
4 dl mjölk 3%
1 tsk grovmalen kardemumma
1 burk kesella vanilj
12 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en degskål. Blanda i socker, salt och kardemumma. Smält smöret och slå på mjölken. Låt det bli ljummet. Slå på lite av degvätskan för att lösa upp jästen. Värm resten lite till(kesellan är ju kall). När jästen är helt löst blandar du i kesellan och därefter resten av mjölken. Ha i mjölet. Börja med 10 dl och sedan 1 dl i taget tills degen känns bra. Låt jäsa på dragfri plats i 30 minuter.

Utbakning

Gör som vanligt, och om du inte vet hur man gör det, läs vidare. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela den i två lika stora delar. Kavla ut den ena halvan till en rektangulär platta. Bred på ordentligt med smör, sockra och kanela rikligt. Rulla ihop och skär i 16-20 bitar. Lägg i bullformar och låt jäsa 30 minuter till under bakduk. Pensla med ägg, strö på pärlsocker. Baka i 200-225 grader tills fin färg. Gör likadant med den andra deghalvan.

Bjud på bullfest!

1 kommentar:

Alex sa...

Hej!
TUSEN tack för lånet av ditt underbart goda bullrecept!
jag bloggade lite om det...

www.bonusfamiljen.blogg.se

/Alex